Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: Η Κύπρος θα απαλλαγεί από τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με Τουρκικό δημοσίευμα:

Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να αντικαταστήσει σταδιακά τα ρωσικής κατασκευής T-80U  από τον κατάλογο του Στρατού της Ελληνικής Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, όπως γράφει τουρκικό δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της 4ωρης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Κυπριακής Βουλής, αναφέρθηκε ότι τα 82 ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης «T-80U» που βρίσκονται στην κατοχή της Εθνικής Φρουράς θα υπόκεινται σε διαδικασία σταδιακής αντικατάστασης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση στην Επιτροπή πραγματοποιήθηκε με στόχο το Υπουργείο Άμυνας να ξεκινήσει επαφές για την επίλυση του ζητήματος των αρμάτων μάχης και να αντικαταστήσει τουλάχιστον ένα άρμα σε επίπεδο τάγματος το 2024 (με πρόσθετο προϋπολογισμό).

Αναφέρθηκε, ακόμη,  ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό για το πού θα στραφεί το Υπουργείο Άμυνας για να αντικαταστήσει τα 82 άρματα μάχης «T-80U» που αγοράστηκαν από τη Ρωσία τις περιόδους 1996-97 και 2010-11 και ότι  τα ισραηλινής κατασκευής τανκς «Μερκάβα» είναι στο τραπέζι.

Στις ειδήσεις, σημειώθηκε ότι παρόλο που οι αξιωματούχοι της Εθνικής Φρουράς εξέταζαν τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Γαλλία, το Ισραήλ θεωρούνταν «αξιόπιστος σύμμαχος» στην περιοχή και τα άρματα μάχης Merkava θα μπορούσαν να προτιμηθούν «επειδή έχει τεχνικές ιδιότητες που ταιριάζουν με τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς».

Ειπώθηκε, μάλιστα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει άρματα μάχης Merkava Mark 3 σε προσιτή τιμή.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές στον ελληνικό και τον ισραηλινό Τύπο, η Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να αγοράσει τα άρματα μάχης Merkava Mark 3, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως κύρια άρματα μάχης στο Ισραήλ μέχρι το 2016 και αργότερα τέθηκαν εκτός χρήσης με την έναρξη λειτουργίας του Merkava Mark 4 και Mark 5s, σε προσιτή τιμή. Επιπρόσθετα ορισμένες ελληνικές πηγές ειδήσεων υποστήριξαν ότι η Εθνική Φρουρά ήθελε να αγοράσει ένα πλήρως 5ης γενιάς Merkava.

Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι τα ρωσικά άρματα μάχης τους θα παραχωρούνταν στην Ουκρανία μετά την ανανέωση των αρμάτων μάχης του καταλόγου της Εθνικής Φρουράς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία «Airbus Helicopters»

3 30

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέδωσε 11 ρωσικά ελικόπτερα τύπου «Mi35» στη Σερβία στις αρχές αυτού του μήνα και αντί αυτών υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία «Airbus Helicopters» για την αγορά 6 ελικοπτέρων μάχης τύπου « H145M ».

Η Κύπρος, η οποία συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αντιμετώπισε έλλειψη εξαρτημάτων και πυρομαχικών για όπλα ρωσικής κατασκευής στο απόθεμά της, και ως εκ τούτου απέρριψε ρωσικής κατασκευής όπλα και πλατφόρμες.

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας διέθεσε περίπου 200 εκατ. από τα 523 εκατ. ευρώ που προέβλεπε στον προϋπολογισμό του 2023 για οπλισμό.

savunmasanayist

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ