Αποκαλυπτικό έγγραφο για τις συζητήσεις για να έρθουν Πακιστανοί εργάτες στην χώρα μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στον γενικό χαμό των ημερών με αφορμή την τροπολογία για τους μετανάστες, εξακολουθεί να επικρατεί -σκόπιμη;- σύγχυση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις χώρες με τις οποίες υπάρχουν ή εκκρεμούν συμφωνίες για εισαγωγή «εργατικού δυναμικού».

  • του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη όσον αφορά το Πακιστάν ειδικά, καθώς προηγήθηκαν και οι σχετικές συναντήσεις του Αδωνη Γεωργιάδη στην Αθήνα και στο Ριάντ, ενώ οι δηλώσεις και οι… «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Και ναι μεν ο υπουργός Εργασίας κάνει ό,τι μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα να στείλει την «μπάλα» στην εξέδρα, αλλά αυτός ο οποίος έχει πάθει αφωνία, ως προς το συγκεκριμένο σκέλος, είναι ο (συναρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης) Δημήτρης Καιρίδης

nb keimeno adonis pakistanos1
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Πακιστανό αξιωματούχο Jawad Sohrab Malik στο Ριάντ

Όπως είχε αποκαλύψει εγκαίρως μάλιστα ο «Κοριός», όταν, προ εικοσαημέρου, ο πρόεδρος πακιστανικής ΜΚΟ στην Ελλάδα Syed Mohammad Jamil είχε «καρφώσει» τον κ. Γεωργιάδη ότι σε συνάντησή τους συζήτησαν για «διμερή συμφωνία μεταξύ Πακιστάν Ελλάδας και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού από το Πακιστάν», ο ίδιος είχε απαντήσει ότι «στις χώρες που το υπουργείο Μετανάστευσης επεξεργάζεται διακρατική συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται το Πακιστάν».

Τώρα, που το θέμα φούντωσε ξανά, ο Άδωνις έκανε επιτηδείως μια ελαφρά διαφοροποίηση. Κι αφού, πέραν του Μπαγκλαντές, περιγράφει ως κράτη γα τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ινδία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Αρμενία, συμπληρώνει ότι «στις χώρες που συζητάμε αυτήν τη στιγμή για να κάνουμε συμφωνία δεν είναι το Πακιστάν».

Έλα όμως που ο κ. Καιρίδης άλλα έχει παραδεχτεί -και, μάλιστα, εγγράφως– από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες μόλις εβδομάδες….

nb eggrafo kairidis pakistan

Απαντώντας συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου 2023 (δηλαδή πριν από ενάμιση μήνα) σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γ. Λαμπρόπουλου, ο υπουργός Μετανάστευσης, αφού αναφέρεται στις χώρες με τις οποίες διεξάγονται συζητήσεις, προσθέτει επί λέξει:

«Παράλληλα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει υπογράψει δήλωση προθέσεων με το Πακιστάν, ώστε να ξεκινήσουν σχετικές διερευνητικές συζητήσεις, αφενός, για τη συνεργασία σε όλους τους τομείς της μετανάστευσης, αφετέρου, για τη διερεύνηση του ενδεχομένου να υπογραφεί συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα».

nb eggrafo kairidis pakistan1

Τι ισχύει τελικώς: «Δεν συμπεριλαμβάνεται» το Πακιστάν, «Δεν είναι αυτή τη στιγμή» ή «Θα ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις»;

Υπό διαφορετικές συνθήκες -και, δη, αυξημένης πολιτικής αξιοπιστίας- όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς κάποιες αποχρώσεις. Όταν όμως ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας του Πακιστάν, Jawad Malik, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γεωργιάδης, έκανε αρχικώς λόγο για «συζήτηση περί αναγκών 500.000 από την Ελλάδα», έστω κι αν στη συνέχεια εκλήθη να το «μαζέψει», τότε ποιον -και τι- πρέπει να πιστέψουμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ