Κοσσυφοπέδιο: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της βουλγαρικής κοινότητας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εδραίωση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου με τη βουλγαρική αυτογνωσία θα δώσει την ευκαιρία να εμβαθύνουν τους δεσμούς της κοινότητας με τη Βουλγαρία και θα τονώσει επίσης τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

 Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους Ρούμεν Ράντεφ στην πόλη Πρίζρεν, όπου σήμερα συναντήθηκε με εκπροσώπους της βουλγαρικής κοινότητας, καθώς και με τους συλλόγους τους. Στη συνομιλία συμμετείχαν κάτοικοι των γεωγραφικών περιοχών Γκόρα, Ζούπα και Ποντγκόρα.

Στην ομιλία του, ο Ρούμεν Ράντεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι σε δύσκολες ιστορικές στιγμές, επί αιώνες, οι Βούλγαροι κατάφεραν να διατηρήσουν τη ταυτότητα τους, την αυτοσυνειδησία και τον πολιτισμό τους.

 «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείς να δηλώνεις ελεύθερα την εθνικότητα σου. Το δικαίωμα στην ελεύθερη αυτοδιάθεση είναι θεμελιώδης αρχή του σύγχρονου διεθνούς δικαίου και κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να σου το αφαιρέσει. Ούτε άλλες κοινότητες ούτε γειτονικές χώρες”,   τόνισε ο Ρούμεν Ράντεφ στους συμπατριώτες του σε σχέση με την επικείμενη απογραφή πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο το 2024.

 Ο Βούλγαρος Πρόεδρος υπενθύμισε τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητα, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

 Τα αποτελέσματά της είναι σημαντικά για τη βουλγαρική πλευρά να υποστηρίξει προσπάθειες , προσπαθώντας να μετατρέψει την περιοχή σε ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να μείνουν, να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση και να είναι περήφανα που είναι Βούλγαροι εδώ στο Κοσσυφοπέδιο, πρόσθεσε.

Η απογραφή θα δώσει επίσης στη Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ, μια ευκαιρία να εμβαθύνει τη συνεργασία, μέσω διαφόρων μέσων και προγραμμάτων και θα δημιουργήσει συνθήκες αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής εμπειριών και συνεργασίας.

«Η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των συμπατριωτών μας είναι προτεραιότητα για το βουλγαρικό κράτος», τόνισε και επεσήμανε ο αρχηγός του κράτους το έργο των βουλγαρικών συλλόγων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ενωμένοι Βούλγαροι στο Κοσσυφοπέδιο» και «Εταιρεία Ανάπτυξης και Ένταξης της Βουλγαρικής Κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο», οι ηγέτες των οποίων ήταν επίσης παρόντες στη συνάντηση.

Ο Rumen Radev σημείωσε ότι 120 είναι οι φοιτητές από το Κοσσυφοπέδιο που σπουδάζουν σε βουλγαρικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία του πολιτικού διαλόγου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ Βουλγαρίας και Κοσσυφοπεδίου για τις προοπτικές της βουλγαρικής κοινότητας στη χώρα.

«Η Βουλγαρία υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να αναπτυχθεί ως ένα πολυεθνικό κράτος με σύγχρονους δημοκρατικούς θεσμούς που είναι πλήρως ενσωματωμένοι στη διεθνή κοινότητα και θα συνεχίσει να το κάνει από κάθε άποψη», τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

Fokus

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ