Ιράν και Χούθι κλιμακώνουν τις απειλές τους, βάζοντας στο στόχαστρό τους την παγκόσμια ναυσιπλοΐα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες Σάββατο, η ιρανική κυβέρνηση απείλησε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θα μπορούσε να «κλείσει» λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών και αμερικανικών «εγκλημάτων στη Γάζα». «Σύντομα να περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου Θάλασσας, του Γιβραλτάρ και άλλων υδάτινων οδών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Νακμπί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στο Reuters και πρόσθεσε: «Χθες, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ έγιναν εφιάλτης γι’ αυτούς και σήμερα είναι παγιδευμένοι στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο Νακμπί δεν διευκρίνισε πώς θα γίνει αυτό, παρά ανέφερε (μάλλον) αόριστα ότι θα δούμε «τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων πλωτών οδών». Οπωσδήποτε πρόκειται για μια απειλή που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση, παρότι φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί.

Σήμερα Κυριακή, πάντως, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια «αναγνώρισης» που διεξήγαγε αεροπλάνο τους στην Ερυθρά Θάλασσα και απειλούν πλέον με αντίποινα. «Το αμερικανικό πολεμικό άνοιξε πυρ με “υστερικό” τρόπο με πολλαπλά όπλα, δείχνοντας την κατάσταση της σύγχυσης και του άγχους» δήλωσε εκπρόσωπός τους.

Κι όλα αυτά την ώρα που αυξάνεται διαρκώς και η πίεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να «απαντήσει» με κάποιο τρόπο στο Ιράν ή στους «αντιπροσώπους» του στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τους Χούθι και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, κάτι, που όμως θα κλιμάκωνε επικίνδυνα την ένταση σε μια ήδη εξαιρετικά εύθραυστη περιοχή του πλανήτη. Η Ερυθρά Θάλασσα έχει μετατραπεί σε «καυτή» ζώνη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα εν μέσω δεκάδων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους αντάρτες της Υεμένης.

Η Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες συνεχίσουν (τη σύμπραξη) στη διεθνή ναυτική δύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος των Χούθι, αναφερόμενος στη διεθνή ναυτική δύναμη που συγκροτείται από τις ΗΠΑ, για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ανταρτών κατά εμπορικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή. «Οι χώρες στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο που απειλεί την εθνική τους ασφάλεια», προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ