Αρμενία: Ο Πασινιάν συναντάται με τον Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, όπου σήμερα συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και αύριο, 26 Δεκεμβρίου, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ.

Έτσι, ο Πασινιάν θα συναντηθεί για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022 με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, καθώς και με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, με τον οποίο διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2023 στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τσαρλς Μισέλ.

Η συνάντηση των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς αυτή τη μέρα ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ φτάνει στην Αγία Πετρούπολη για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ούτε από το Μπακού ούτε από το Ερεβάν για τη συνάντηση του Αλίεφ με τον Πασινιάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΚΑΚ.

Ωστόσο, η πιθανότητα συνάντησης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ μεγάλη, αφού εκτός από τις επιχειρηματικές συναντήσεις των ηγετών των χωρών που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, θα πραγματοποιηθούν και διμερείς επαφές και παραδοσιακό συμπόσιο.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, είναι πιθανό ο Ιλχάμ Αλίεφ και ο Νικόλ Πασινιάν να ανταλλάξουν απόψεις απευθείας στο τραπέζι του συμποσίου.

Ταυτόχρονα, η πιθανότητα ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών να θίξει το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι ασήμαντη.

Κυρίως επειδή οι εργασίες για την τελική έκδοση του έργου, στο πλαίσιο του οποίου το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν προετοίμασε και έστειλε στο Ερεβάν απάντηση στα σχόλια του αρμενικού Υπουργείου Εξωτερικών που ελήφθησαν τον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν μόλις σήμερα.

Όσον αφορά τη διμερή επαφή του Πασινιάν με τον Πούτιν, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νικόλ Πασινιάν θα μπορούν να επικοινωνήσουν στο περιθώριο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία συνάντηση μεταξύ Πασινιάν και Πούτιν πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 στο Βλαδιβοστόκ στο πλαίσιο του VII Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας πέφτουν, γίνονται όλο και πιο τεταμένες, με το Ερεβάν να δηλώνει περιοδικά ότι θεωρεί τη Μόσχα αναξιόπιστο σύμμαχο και να εντείνει τις σχέσεις με τη Δύση.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι οι επίσημες επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ του Ερεβάν και της Μόσχας έχουν ανασταλεί και οι διμερείς σχέσεις έχουν γενικά αντικατασταθεί από δημόσιες δηλώσεις γεμάτες αμοιβαίες κατηγορίες.

 Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Αρμενία για τις «επικίνδυνες συνέπειες» της προσέγγισης με τη Δύση, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική ήταν που οδήγησε το Ερεβάν στην «απώλεια του Ναγκορνο Καραμπάχ».

Από την άλλη η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πρόσφατα άφησε να εννοηθεί με διαφάνεια ότι εάν το Ερεβάν δεν αλλάξει πορεία, θα το περιμένουν «νέες εκπλήξεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία δεν περιορίζεται σε απειλές κατά της Αρμενίας, αλλά άρχισε να χρησιμοποιεί στοιχεία «ήπιας δύναμης» για να τη διατηρήσει στην τροχιά της.

Για παράδειγμα, σε ένα φόρουμ που διοργανώθηκε αυτές τις μέρες στη Μόσχα με τη συμμετοχή ειδικών, διπλωματών και πολιτικών, Ρώσοι εκπρόσωποι προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η Αρμενία παραμένει «στρατηγικός σύμμαχος και αδελφική χώρα» και ότι «η Δύση έγινε η αιτία της έντασης στις ρωσο-αρμενικές σχέσεις».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ