Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο- για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβη στην Αίγυπτο για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

 Αυτό αναφέρθηκε από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς, επισημαίνοντας ότι πήγε στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός σε τρία στάδια, σύμφωνα με τουρκική πηγή που ειδικεύεται στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής.

Αξιωματούχος της Χαμάς σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από το πολιτικό γραφείο θα μεταβεί στο Κάιρο σήμερα για να συζητήσει την προσφορά της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός.

Ο Ζία Ρασβάν, Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Πληροφοριών Τύπου, δήλωσε ότι η χώρα του προσέφερε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια για να φέρει πιο κοντά τις προοπτικές των μερών προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός της Αιγύπτου διαβιβάστηκε στους αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ιζέτ Ρασάκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είχε πληροφορίες για το σχέδιο της Αιγύπτου που δημοσιεύτηκε από το Reuters και είπε: «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις εάν δεν σταματήσουν εντελώς οι επιθέσεις του Σιωνιστικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με νέα που διέρρευσαν στον Τύπο από πηγή που παρακολούθησε τις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Χαμάς στο Κάιρο, το σχέδιο  των 3 σταδίων της Αιγύπτου προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Στην πρώτη φάση, η οποία προβλέπει εκεχειρία 2 εβδομάδων που μπορεί να παραταθεί έως 3 ή 4 εβδομάδες, σχεδιάζεται να απελευθερωθούν 40 Ισραηλινοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι άνδρες και ασθενείς.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ σχεδιάζεται να απελευθερώσει 120 Παλαιστίνιους από την ίδια κατηγορία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να συμμορφωθεί με τους κανόνες κατάπαυσης του πυρός, να αποσύρει τα τανκς του από τη Γάζα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Σε δεύτερο στάδιο, υποστηρίζεται ότι θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων και θα συζητηθεί η ίδρυση κυβέρνησης τεχνοκρατών στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Στην τρίτη φάση, υποστηρίχθηκε ότι μετά την επίτευξη «συνολικής κατάπαυσης του πυρός», θα απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα, ενώ θα απελευθερωθούν και οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι, ο αριθμός των οποίων θα προσδιοριζόταν αργότερα.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τον αριθμό των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν και την εγγύηση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός θέλει μια συνολική εκεχειρία, όχι μερική, και ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν μπορεί να κρατήσει ζωντανούς τους αιχμαλώτους του στη Γάζα χωρίς να σταματήσει τις επιθέσεις του, γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ