Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βλέπει ως χαμένο τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ο Μπάιντεν και η ομάδα του συγκέντρωσαν έναν τρομερό συνασπισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας – με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, καθώς και με ακρωτηριώδεις χρηματοοικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία».

Αυτό δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ίβο Νταάλντερ σε συνέντευξή του στο Politico.

Χάρη στη δυτική συνοχή και δέσμευση, η δύναμη της Ουκρανίας έχει μετατρέψει τον πόλεμο ευκαιριών της Ρωσίας σε στρατηγική αποτυχία.

Η Μόσχα απέτυχε να πετύχει τον κύριο στόχο της – να υποτάξει την Ουκρανία και να υπονομεύσει την ενότητα της Δύσης.

Οι Ουκρανοί είναι πιο ενωμένοι από ποτέ στην αποφασιστικότητά τους να εξασφαλίσουν πολιτική ανεξαρτησία και πλήρη κυριαρχία και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει τώρα πολιτική παράλυση στην Ουάσιγκτον και η αυξανόμενη αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων για περαιτέρω στρατιωτική (για να μην αναφέρουμε την οικονομική) βοήθεια στην Ουκρανία εμποδίζει τις προσπάθειες για παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ουάσιγκτον εδώ και μήνες.

Ο χρόνος πλέον τελειώνει

Με τις προκριματικές εκλογές να ξεκινούν στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήδη από τα τέλη του μήνα, μπορεί κάλλιστα να σφραγίσει την υποψηφιότητά του ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο θα θελήσουν στη συνέχεια να πορευτούν με τον προεδρικό υποψήφιο τους – κάτι που σταματά τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι μοναδικές.

1 15

 Πάνω από το ήμισυ του συνόλου της βοήθειας προς τη χώρα προήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η Ευρώπη δεν έχει ούτε το απόθεμα ούτε την παραγωγική ικανότητα για να καλύψει τυχόν έλλειμμα. 

Η Ουκρανία θα υποστεί απολύτως τις συνέπειες μιας τέτοιας έλλειψης, καθώς η ικανότητά της να κρατά την πρώτη γραμμή των 1.000 χιλιομέτρων και να υπερασπίζεται τις πόλεις της από επίθεση με πυραύλους και drone εξαρτάται ζωτικά από τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη.

Εν ολίγοις, ο πόλεμος της Ουκρανίας μπορεί να χαθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

 Είναι και η Μέση Ανατολή

3 3

Ωστόσο, αυτή δεν είναι σχεδόν η μόνη πρόκληση εξωτερικής πολιτικής που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν στις αρχές του νέου έτους.

Υπάρχει επίσης η Μέση Ανατολή, όπου έχει σταθεί σταθερά πίσω από το Ισραήλ μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου — και δικαίως.

Μετά τη χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, ο πιο στενός φίλος του Ισραήλ στον κόσμο πρέπει να σταθεί στο πλευρό του λαού του.

Εκτός από την υποστήριξη του Ισραήλ, ο πιο άμεσος στόχος του Μπάιντεν ήταν να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα κλιμακωθεί, και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει.

 Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δύο αεροπλανοφόρα και 2.000 πεζοναύτες ως προειδοποίηση προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και το Ιράν να μην ανοίξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο κατά του Ισραήλ.

Και πιο πρόσφατα, το ναυτικό των ΗΠΑ δημιούργησε μια πολυεθνική ομάδα εργασίας για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτά ήταν σημαντικά, απαραίτητα βήματα. Όμως η απειλή της κλιμάκωσης παραμένει.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ