Νοθευμένο ελαιόλαδο στην Ρώμη: 50 εστιατόρια σέρβιραν στους τουρίστες σπορέλαιο με χλωροφύλλη και βήτα καροτίνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια στο ελαιόλαδο πλήττει τις μεσογειακές χώρες με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Η μειωμένη παραγωγή, επίσης, δημιουργεί απατεώνες που δεν διστάζουν να πασάρουν κακής ποιότητας ή και νοθευμένο λάδι αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Μια τέτοια περίπτωση με «ελαιόλαδο μαϊμού» καταγράφεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ρώμη, όπου 50 εστιατόρια χρησιμοποιούσαν και έδιναν στους τουρίστες σπορέλαιο με χλωροφύλλη και βήτα καροτίνη.

Τα εστιατόρια αυτά βρίσκονται, σύμφωνα με την ευρεία εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, στην περιοχή του Πάνθεον, το Τραστέβερε, την Πιάτσα Ναβόνα και την Φοντάνα Ντι Τρέβι.

Στα μπουκάλια αναγράφονταν «αγνό παρθένο ελαιόλαδο ιταλικής παραγωγής» και φέρεται να έχουν πωληθεί μεγάλες ποσότητες, πιθανότατα δεκάδες τόνοι.

Η έρευνα των Αρχών έχει επεκταθεί στην Κάτω Ιταλία και συγκεκριμένα την Απουλία (Puglia), όπου βρίσκεται ένας αδήλωτος παραγωγός, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ευθύνεται για την νόθευση. Το λάδι διατίθετο έναντι 3 ευρώ ανά λίτρο, με την κανονική τιμή να ανέρχεται στα 9 ευρώ. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων γνώριζαν ότι δεν ήταν ελαλιόλαδο αλλά επρόκειτο για χρωματισμένο σπορέλαιο.

Σύμφωνα με ειδικούς στην Ιταλία, στην εν λόγω παράνομη διαδικασία πιθανότατα εμπλέκεται η Μαφία, η οποία με τον τρόπο αυτό «ξεπλένει» μέρος από τα «μαύρα» κέρδη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ