Γερμανια: Ηχηρή διαμαρτυρία των αγροτών για την κατάργηση των επιδοτήσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία απαντούν οι αγρότες στην πρόθεση της κυβέρνησης Σολτς να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Νωρίς σήμερα το πρωί αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ενώ η παραγωγή σε εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen στο Έμντεν της βορειοδυτικής Γερμανίας σταμάτησε, επειδή όλοι οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτό ήταν αποκλεισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Οπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), οι αγρότες βγήκαν εκ νέου στους δρόμους της Γερμανίας, για να διαμαρτυρηθούν για τη σταδιακή κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, κάτι που, όπως λένε, αναμένεται να πλήξει σοβαρά το επάγγελμά τους.

Μετά τις κινητοποιήσεις τους πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και μετρίασε τον αρχικό της σχεδιασμό, ανακοινώνοντας πως διατηρεί τις φοροαπαλλαγές για τα αγροτικά αυτοκίνητα και ότι μεταθέτει για τρία χρόνια την κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης για τα αγροτικά οχήματα. Ωστόσο, οι αγρότες κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι από τις εν λόγω ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν δριμύτεροι στις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι και οι μεγαλύτερες (κινητοποιήσεις αγροτών) από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, το πάγιο αίτημα τους αφορά στην πλήρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία, όπως είπε, «επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αγρότες με ένα δισεκατομμύριο ευρώ»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ