Αυστριακός Υπουργός: Η πλήρης αποδοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν θα ήταν λάθος στη σημερινή φάση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αυστριακή εφημερίδα «Presse» δημοσίευσε συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, σχετικά με την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης, στην οποία ο υπουργός αναφέρθηκε στα τρέχοντα προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει το BTA.

Στην αξιολόγηση του τι έχει γίνει, ο Κάρνερ εξέφρασε την επιθυμία του να διατηρήσει το βέτο κατά της επέκτασης του Σένγκεν με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά δεν έθεσε συγκεκριμένους όρους, σημειώνει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, συνοψίζοντας τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης αποδοχή των δύο χωρών στον χώρο Σένγκεν θα ήταν λάθος «στη σημερινή φάση» καθώς «Ο έλεγχος των συνόρων μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητος», πρόσθεσε.

Η θέση του Κάρνερ είναι ότι η διεύρυνση δεν εξαρτάται μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Όταν ρωτήθηκε ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν οι δύο χώρες για αυτό, λέει:

«Δεν πρόκειται μόνο για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ολόκληρο το μεταναστευτικό σύστημα είναι σε αταξία. Δεν είμαι αυτός που δίνει βαθμούς προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Υποστηρίζω σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα λειτουργικό σύστημα. Και Αυτό θα συμβεί μόνο εάν προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορα. Αυτό είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος του νέου συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση που έχει συμφωνήσει η ΕΕ και το οποίο πρέπει τώρα να εφαρμόσουμε. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει πλήρης ελευθερία κινήσεων στην ΕΕ».

«Με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός με το αεροπορικό Σένγκεν, καθώς και με το θαλάσσιο Σένγκεν. Και πρέπει να συνεχίσουμε να προοδεύουμε βήμα προς βήμα. Δεν είναι δουλειά της Αυστρίας να καταρτίζει χρονοδιάγραμμα ή να δημιουργεί κανόνες. Η δουλειά της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι το συνολικό σύστημα λειτουργεί.

Η Αυστρία έχει μεγάλη συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα, συνεισφέρει στην εξέλιξη των πραγμάτων. Πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν ομόφωνα να χρηματοδοτήσουν από κοινού την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

 Πριν από ένα χρόνο θα ήταν αδιανόητο να συνάψουμε ένα σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση», συνοψίζει ο Γκέρχαντ Κάρνερ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ