Δουλεύουν τον κόσμο με το ρευμα: Πάροχοι ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μείζον θέμα που μόνο ως «ηλεκτροσόκ» μπορεί να χαρακτηριστεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φαίνεται να έχει προκύψει με τις ενισχύσεις που είχαν δοθεί ως επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τους παρόχους.

Μετά το «φρένο» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργήθηκε ένα… αλαλούμ, με τους παρόχους να ζητούν τα χρήματα αυτά πίσω!

Όπως μετέφερε ο ΣΚΑΪ, ο οποίος έκανε λόγο και για διαρκώς αυξανόμενες καταγγελίες καταναλωτών για το συγκεκριμένο θέμα, το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Τον Απρίλιο του 2022, ο Κώστας Σκρέκας, τότε Υπουργός Ενέργειας, ανακοίνωνε επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που συμπεριελάμβαναν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχές ως 35kva, όπως για παράδειγμα μικρά εστιατόρια, περίπτερα, κομμωτήρια, φούρνους.

Αυτή η εξαγγελία αφορούσε 1,25 εκατ. επιχειρήσεις και θα ξεκινούσαν αναδρομικά από τον Ιανουάριο 2022, μέχρι και τον Δεκέμβριο 2022.

Λόγω της επείγουσας κατάστασης εξαιτίας της εγκληματικής και ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής και των αντιδράσεων που αυτή είχε ξεσηκώσει, το ΥΠΕΝ δεν περίμενε την έγκριση της Κομισιόν για το μέτρο.

Στα τέλη του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιδοτήσεις δεκάμηνες και όχι δωδεκάμηνες (από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Νοέμβριο 2022) και όχι οριζόντιες, αλλά με συγκεκριμένα ανώτατα όρια κρατικών ενισχύσεων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «τρύπα» περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ στους παρόχους, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Και τι κάνουν γι’ αυτό; Ζητούν πίσω «τα σπασμένα»!

Να «πληρώσουν τη νύφη» δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που αν συμβεί, αναμένεται να οδηγήσει και όσες από αυτές κρατιούνται ακόμα «με νύχια και με δόντια», στις πύλες του Άδη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ