Το Κοσσυφοπέδιο εισαγάγει το ευρώ ως εγχώριο νόμισμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το μόνο νόμισμα που επιτρέπεται για συναλλαγές με μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι το ευρώ.

Αυτό αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου- CBK.

«Το μόνο νόμισμα που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για τη διενέργεια συναλλαγών πληρωμών σε μετρητά και στο σύστημα πληρωμών στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου είναι το ευρώ, ως το μόνο νόμισμα επίσης κατά την έννοια του άρθρου 11 του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και των άρθρων 16 , 17 και 18 του νόμου αριθ. 03/L-209 για την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει το άρθρο 35 αυτού του κανονισμού CBK.

Τονίζεται επίσης ότι η CBK είναι η μόνη νομισματική αρχή που μπορεί να αποφασίσει για τις επιτρεπόμενες ονομαστικές αξίες του νομίσματος ευρώ για κυκλοφορία στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, στο άρθρο 36 του κανονισμού για τις συναλλαγές με μετρητά , τονίζεται ότι «άλλα νομίσματα εκτός ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου μόνο ως αξία για αποθήκευση σε φυσική μορφή ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε νομίσματα εκτός ευρώ, για διεθνείς πληρωμές σε νομίσματα εκτός ευρώ και για συναλλαγματικές δραστηριότητες».

«Οι ανταλλαγές συναλλάγματος μπορούν να πραγματοποιηθούν στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου μόνο μέσω ιδρυμάτων με άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία», αναφέρεται περαιτέρω σε αυτό το άρθρο.

Στο Κοσσυφοπέδιο, από τη μεταπολεμική περίοδο, σε οικισμούς που κατοικούνταν με σερβική πλειοψηφία, το νόμισμα του δηναρίου χρησιμοποιείται συνεχώς.

Οι Σέρβοι που εργάζονται σε σερβικά ιδρύματα στο Κοσσυφοπέδιο λαμβάνουν μισθούς σε δηνάρια. Οι συντάξεις καταβάλλονται επίσης σε δηνάρια σύμφωνα με το σερβικό σύστημα, καθώς και τα επιδόματα τέκνων και οι κοινωνικές παροχές.

Μέχρι τώρα, δηνάρια στο Κοσσυφοπέδιο κυκλοφορούσαν μέσω της σερβικής δημόσιας εταιρείας «Serbia’s Post Office», η οποία δραστηριοποιείται στους οικισμούς που κατοικούνται από Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Λογαριασμοί σε δηνάρια τηρούνται και στις τράπεζες «Postanska stedionica» (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και «NLB Komercijalna banka», σύμφωνα με το «Euronews».

Επιπλέον, στις περιοχές όπου ζουν Σέρβοι, τα δηνάρια χρησιμοποιούνται σε εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ στους τέσσερις δήμους με τη σερβική πλειοψηφία στο βορρά, οι τιμές αναγράφονται σε δηνάρια.

Τα δηνάρια έχουν έρθει στο Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, η οποία διαθέτει θησαυροφυλάκιο στο Leposavic, έναν δήμο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από Σέρβους στην πλειονότητά του. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν εκεί από την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων «Henderson».

Στην απόφαση της CBK αντέδρασε χθες και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Είπε ότι «αυτή η ενέργεια του Κούρτι θα σήμαινε όχι σιωπηλή, αλλά ηχηρή αποχώρηση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο».

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει δηλώσει σχετικά με αυτό το θέμα.

Klan Kosova, Euronews,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ