Υπηρεσιακή κυβέρνηση με Αλβανο πρωθυπουργό στα Σκοπια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς όπως προβλέπει η εκλογική νομοθεσία της χώρας, ο νυν Πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα παραιτηθεί.

Συγκεκριμένα και βάσει των νόμων των Σκοπίων, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι εκεί. Με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 8 Μαΐου, στις 27 ή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη σκοπιανή Βουλή.

Όπως προβλέπει η πολιτική συμφωνία μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) της οποίας ηγείται ο Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα.

Έτσι και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω διάρκειας 100 ημερών. Να σημειώσουμε ότι οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.

Από την πλευρά του το DUI, πρότεινε για υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχός του, τον 62χρονο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων από το 2017.

Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο Υπουργούς από τις τάξεις της (Εσωτερικών και Εργασίας), οι οποίοι θα υποδειχθούν από το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το VMRO-DPMNE αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απέχει -κατά δήλωσή του- από την ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για Πρωθυπουργό της χώρας!

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αντέδρασε δηλώνοντας ότι εάν το VMRO-DPMNE εμμείνει στη θέση περί αποχής, τότε τα δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια που δικαιούται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να μείνουν κενά, θέση με την οποία συμφωνεί και το DUI.

Απαντώντας, το VMRO-DPMNE ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Υπουργοί που θα προτείνει δεν συμπεριληφθούν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό θα σήμαινε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Οι βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο οποίος θεωρείται δεδομένος, αφού, όπως αναμένεται, κανένας από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ