Πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για απαλλαγή φόρου εισοδήματος στους ιδιοκτήτες για τρία χρόνια για την ενοικίαση κλειστών ακινήτων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν «ξεφύγει» τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και τους μισθούς να μην ακολουθούν την πορεία της ακρίβειας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση την παροχή φορολογικών κινήτρων για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα και να διατεθούν από τους ιδιοκτήτες προς ενοικίαση. Αυτό το φαινόμενο της απληστίας από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων φαίνεται πως καλοβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους φορολογουμένους που θα διαθέσουν για ενοικίαση τουλάχιστον τρία χρόνια ακίνητα τα οποία είτε ήταν κλειστά είτε είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση το 2023.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι η φορολογική παρέμβαση που προτείνουν θα «έριχνε» στην αγορά χιλιάδες ακίνητα, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, διευκολύνοντας ενοικιαστές αλλά και ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει μπει πλαφόν στις τιμές των κατοικιών και όχι μόνο στα επαγγελματικά ακίνητα που έχει εφαρμόσει η χώρα μας, ένα μέτρο στο οποίο αντιδρούν, όπως ήταν φυσικό, οι ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς, «σε αυτήν την κατηγορία εμείς θα θέλαμε να προσθέσει το υπουργείο Οικονομικών και όλους όσοι μπήκαν στη βραχυχρόνια μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, διέθεσαν λεφτά να ανακαινίσουν σπίτια παλιά. Αυτοί όλοι αν μπουν μέσα με το ίδιο προνόμιο τρία χρόνια να μην πληρώσουν, νομίζω ότι θα αλλάξει εντελώς η όψη της αγοράς, υπέρ των ενοικιαστών, υπέρ της κοινωνίας και υπέρ της κυβέρνησης, που χωρίς να δαπανήσει χρήματα θα λύσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% – 45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα ακίνητα που δηλώνονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως κενά/κλειστά ανέρχονται σε 750.000, ενώ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τις φορολογικές Αρχές τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000.

Με στόχο την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά και τη μείωση των υψηλών τιμών ενοικίασης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να διαθέσει τα επόμενα χρόνια συνολικά 1,5 δισ. ευρώ σε σχετικά προγράμματα. Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση της ανακαίνισης-επισκευής των κενών διαμερισμάτων και την επιστροφή τους στην αγορά με μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον τριών ετών.

Παράλληλα λύση στο περιορισμένο απόθεμα ακινήτων θα δώσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, με το νέο πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής, που στοχεύει στην εύρεση προσιτής στέγης σε νέους ηλικίας 25 – 39 ετών. Η πρώτη φάση του προγράμματος, που θα τρέξει το πρώτο εξάμηνο του 2024, προβλέπει την ανακατασκευή κλειστών κτιρίων του Δημοσίου, ώστε να παραχωρηθούν έναντι μικρού μισθώματος.

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πανελλαδικά

Χωρίς «φρένα» κινούνται οι τιμές στα ακίνητα, κάτι που φαίνεται και στα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι τιμές ενοικίασης και πώλησης των κατοικιών «πήραν φωτιά» στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δικτύου ακινήτων Spitogatos Property Index (SPI).

Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ