Συνάντηση ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στα Σκόπια για διανομή ευρωπαϊκού πακέτου έξι δις ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από δύο μήνες από την έναρξη του φιλόδοξου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, με τη «βαριά» επένδυση των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ηγέτες της περιοχής θα συγκεντρωθούν αύριο στα Σκόπια για να κάνουν μαζί με τους εκπροσώπους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον πρώτη τομή όσων έχουν μέχρι στιγμής σημειωθεί από τη μακρά λίστα των αιτημάτων που αποτελούν προϋπόθεση για την πρόσβαση σε αυτό το οικονομικό πακέτο.

 Για το Βελιγράδι και την Πρίστινα, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, στη συνάντηση στα Σκόπια, στην οποία θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρώπη και Ευρασία, Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, εκτός από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ανακοινώθηκε, θα μετρηθεί προσεκτικά τι έκανε το καθένα από τα μέρη την προηγούμενη περίοδο προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο διάλογος και να σημειωθεί πρόοδος στην ομαλοποίηση.

Αναλυτές από το Βελιγράδι, την Πρίστινα, τα Σκόπια και τα Τίρανα επισημαίνουν, επίσης, πως είναι βέβαιο ότι το κοινό μήνυμα των αξιωματούχων ΕΕ και ΗΠΑ θα είναι ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί πρέπει να εφαρμοστούν και η σαφής θέση στο θέμα της ομαλοποίησης θα είναι μεταξύ των βασικών κριτηρίων κατά τη λήψη απόφασης πόσα χρήματα θα δοθούν από το αναπτυξιακό πακέτο της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν είναι αισιόδοξοι ότι οι πιέσεις που περιμένουν να ενταθούν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα θα αποφέρουν αποτελέσματα, αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους, η συνέχιση του status quo στο διάλογο είναι πιο βέβαιη.

Οικοδεσπότης της συνάντησης στα Σκόπια είναι ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ενώ προσκεκλημένοι ήταν και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Επίσης: ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κούπμαν και Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, Έντι Ράμα και Μιλόικο Σπάγιτς, και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σρτζάν Άμιντζιτς  θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.

 Στα Σκόπια προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι περιφερειακών οργανισμών, του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, της Cefta και του Επενδυτικού Φόρουμ των Δυτικών Βαλκανίων στις Κομόρες 6, της USAID και άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι συναντήσεις στα Σκόπια διεξάγονται σε κλίμα έντονης ανησυχίας μεταξύ των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και του Βελιγραδίου, λόγω των ανακοινώσεων από την Πρίστινα ότι οι συναλλαγές πληρωμών με τη Σερβία θα ακυρωθούν από την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρόθεση εκδίωξης του δηναρίου από το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ως μια ακόμη προσπάθεια να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη η ήδη δύσκολη ζωή των Σέρβων και να εξαφανιστούν από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  συζήτησε αυτά τα προβλήματα με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στα Σκόπια, σημειώνουν σήμερα τα σερβικά media.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ