Το Ισραήλ προσφέρει στη Χαμάς δύο μήνες κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει όλους τους ομήρους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ, μέσω Κατάρ και Αιγύπτιων μεσολαβητών, διαβίβασε στη Χαμάς πρόταση για δίμηνη κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που συνελήφθησαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες κατά την επίθεση στη χώρα τον Οκτώβριο του 2023, γράφει το μέσο Axios, επικαλούμενο δύο ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η νέα πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των επιζώντων ομήρων και την επιστροφή των σορών των νεκρών σε διάφορα στάδια. Σε πρώτο στάδιο προτείνεται η απελευθέρωση γυναικών, ανδρών άνω των 60 ετών και ομήρων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

2 107
Axios

Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την απελευθέρωση γυναικών στρατιωτικού προσωπικού, ανδρών κάτω των 60 ετών που δεν υπηρετούν στο στρατό, ανδρών στρατιωτικών και την επιστροφή των σορών των νεκρών ομήρων.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν εκ των προτέρων για το πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό όμηρο σε κάθε κατηγορία και θα διεξαγάγουν χωριστές διαπραγματεύσεις για τις λίστες απελευθέρωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

 Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να απελευθερώσει έναν «σημαντικό αριθμό» Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την αναδιάταξη των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την επιστροφή των Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Την ίδια στιγμή, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, η νέα συμφωνία καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερώσει και τους 6.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

 Ωστόσο, σημείωσαν, εάν η Χαμάς συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, μετά από παύση δύο μηνών, η κλίμακα και η ένταση των επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα θα μειωθούν σημαντικά.

Πηγές του Axios ανέφεραν ότι το Ισραήλ θεωρεί τη νέα πρόταση «πιο προοδευτική» από τις προηγούμενες και περιμένει απάντηση από τη Χαμάς.

1 259
CNN

Το CNN γράφει ότι το Ισραήλ, «ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», κάλεσε επίσης ανώτερους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

 Την πληροφορία ανέφεραν στο τηλεοπτικό κανάλι δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν την πορεία των διεθνών συζητήσεων.

Σύμφωνα με το CNN, η πρόταση έχει συζητηθεί τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η Χαμάς είναι απίθανο να την αποδεχθεί.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ προτείνουν ένα σχέδιο βήμα προς βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ζητήθηκε από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου περιελάμβανε διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης δεν συμφώνησε με τους όρους του σχεδίου.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ