Το αρμενικό λόμπι ζητά να σταματήσει η Ουάσινγκτον τις στρατιωτικές ασκήσεις με το Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν ο κύριος εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Γερουσία των ΗΠΑ και με κάθε ευκαιρία ζητούσε κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, έχει περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές του λόγω ποινικής υπόθεσης που ασκήθηκε εναντίον του με την κατηγορία της δωροδοκίας, γράφουν σήμερα τα αζέρικα media.

Ωστόσο, άλλοι φιλοαρμένιοι γερουσιαστές δεν ησυχάζουν: αυτή τη φορά οι «νεοφερμένοι» έκαναν έκκληση στον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, καλώντας τον να αποκλείσει το Αζερμπαϊτζάν από τη λίστα των χωρών που θα συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού του Αζερμπαϊτζάν στις επικείμενες κοινές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024. Στο μακρινό παρελθόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν επανειλημμένα σε τέτοιες ασκήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια το Μπακού έχει αποστασιοποιηθεί από μια τέτοια συνεργασία με την αμερικανική πλευρά στον στρατιωτικό τομέα.

Μια επιστολή που εστάλη από τους φιλοαρμένιους γερουσιαστές Benjamin Cardin (Maryland) και Elizabeth Warren (Massachusetts) προς τον αρχηγό του Πενταγώνου αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η συμπερίληψη του Αζερμπαϊτζάν στις στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2024 είναι αντίθετη με τον νόμο Leahy. Αυτός ο νόμος απαγορεύει συγκεκριμένα την άμεση στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε χώρες με προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2 128

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Ben Cardin

Κάθε χρόνο, το Πεντάγωνο διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ξένους στρατιώτες και, σε πολλές περιπτώσεις, χρηματοδοτεί τη συμμετοχή του στρατού σε αυτές τις ασκήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Υπουργείου Άμυνας για το οικονομικό έτος 2024 που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μάλι, το Σουδάν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μιανμάρ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στην Washington Post ότι ο κύριος σκοπός των κοινών ασκήσεων είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και η παροχή οικονομικής υποστήριξης σε ξένα στρατιωτικά σώματα που συμμετέχουν σε αυτές τις ασκήσεις δεν παραβιάζει τον νόμο Leahy. Άλλωστε, μια τέτοια οικονομική στήριξη δεν σημαίνει απευθείας παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε χώρες.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το αρμενικό λόμπι κατάφερε να αποκαταστήσει τη νομική ισχύ της τροπολογίας 907 κατά του Αζερμπαϊτζάν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Κογκρέσο ανέστειλε ετησίως αυτήν την τροπολογία με βάση την έκκληση της διοίκησης του Λευκού Οίκου να υποστηρίξει κοινές ενέργειες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επαναφορά της τροπολογίας 907 απαγορεύει στις ΗΠΑ να παρέχουν άμεση βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας. Κάτι που μόνο σημαντική ζημιά μπορεί να προκαλέσει στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, σημειώνει το δημοσίευμα του Μπακού.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ