Η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει την Ουκρανία αλλά όχι για να ανακτήσει χαμένα εδάφη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και η ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη είναι οι νέοι στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία, ενώ δεν προβλέπει την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών, γράφει η Washington Post.

Το δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σημειώνει ότι η αμερικανική πολιτική εστιάζεται στην αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας ώστε να της δοθεί η ευκαιρία να διατηρήσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης, αλλά «να τη βάλει σε διαφορετική τροχιά, ώστε να γίνει πολύ πιο δυνατή μέχρι το τέλος του 2024».

Η νέα στρατηγική, σύμφωνα με την Washington Post, απηχεί μια μεγάλη αλλαγή από πέρυσι, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι έστειλαν εξοπλισμό και εκπαίδευσαν στρατιώτες στο Κίεβο με την ελπίδα ότι θα βοηθούσε στην απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων που κατέλαβαν στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αυτό το σχέδιο απέτυχε – κυρίως λόγω των βαριά οχυρών ναρκοπεδίων και χαρακωμάτων στην πρώτη γραμμή στη ρωσική πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα.

«Προφανώς, αυτοί [οι Ουκρανοί] θα δυσκολευτούν να ασκήσουν το ίδιο είδος σοβαρής πίεσης σε όλα τα μέτωπα που προσπάθησαν να επιδείξουν πέρυσι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Οι δυτικές χώρες, σύμφωνα με την Washington Post, θέλουν το Κίεβο να επικεντρωθεί σε τακτικές που πρόσφατα ήταν πιο επιτυχημένες – πυροβολώντας από απόσταση, περιορισμό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και δέσμευση των ρωσικών δυνάμεων εντός της Κριμαίας μέσω επιδρομών πυραύλων και δολιοφθορών.

Το σχέδιο των ΗΠΑ έχει γίνει μέρος των προσπαθειών σχεδόν τριών δωδεκάδων χωρών, καθεμία από τις οποίες ετοιμάζει ένα έγγραφο με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την Ουκρανία, γράφει η Washington Post.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να δημοσιεύσουν τη συμφωνία τους την άνοιξη του 2024. Το έγγραφο, σχεδιασμένο για 10 χρόνια, θα εγγυηθεί υποστήριξη για βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη δημιουργία δυνάμεων που μπορούν να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με έναν από τους συνομιλητές της Washington Post, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί απλώς θα χτίσουν αμυντικά χαρακώματα και θα «κάθονται σε αυτά όλο το χρόνο».

 Προσθέτει ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν «ανταλλαγές εδαφών» και στις δύο πλευρές σε μικρά πληθυσμιακά κέντρα στρατηγικής αξίας, «εκτοξεύσεις πυραύλων και drone» και τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Ωστόσο, αυτό το σχέδιο, όπως σημειώνει η Washington Post, εγκυμονεί και πολιτικούς κινδύνους – οι Ουκρανοί μπορεί να αρχίσουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στασιμότητα στο μέτωπο και οι ηγέτες των δυτικών χωρών κατανοούν ότι η υπομονή των πολιτών τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι απεριόριστη.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την ασφάλεια (η οποία περιλαμβάνει επίσης βοήθεια προς το Ισραήλ). Το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκε στην Ουκρανία στα τέλη Δεκεμβρίου 2023.

Στις 12 Ιανουαρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έφτασε στο Κίεβο, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία ισχύει μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και ανακοίνωσε τη διάθεση 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών στερλινών σε στρατιωτική βοήθεια.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ