100 χρόνια μετά τη «Διακήρυξη Μπάλφουρ» – Η Βρετανία εξετάζει την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

100 χρόνια μετά τη «Διακήρυξη Μπάλφουρ», η Βρετανία εξετάζει την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, γράφει σήμερα αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, μετά τη λεγόμενη «Διακήρυξη Μπάλφουρ» που υπεγράφη στις 2 Νοεμβρίου 1917, βάσει της οποίας η Βρετανία παραχώρησε το δικαίωμα στους Εβραίους να ιδρύσουν μια πατρίδα για τους εαυτούς τους στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Βρετανία: Εξετάζουμε την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδα Αράβων πρεσβευτών χθες Δευτέρα ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος.

Ο Κάμερον τόνισε την ανάγκη να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένας πολιτικός ορίζοντας. Να ενθαρρύνει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, υποδεικνύοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να επιτευχθεί «μη αναστρέψιμη» ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Επεσήμανε ότι η χώρα του θα εξετάσει, με τους συμμάχους της, το ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κάμερον, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε την τέταρτη επίσκεψή του στην περιοχή από τον διορισμό του ως Υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Νοέμβριο, πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει την ευθύνη να καθορίσει πώς θα μοιάζει ένα παλαιστινιακό κράτος».

Σημείωσε ότι στους Παλαιστίνιους πρέπει να «δείξουν μη αναστρέψιμη πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών», εξηγώντας ότι «το θέμα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους θα εξεταστεί με συμμάχους», συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κάμερον πρότεινε ότι η Βρετανία «θα μπορούσε να χορηγήσει επίσημη διπλωματική αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, όχι ως μέρος μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά νωρίς, κατά τη διάρκεια των ίδιων των διαπραγματεύσεων».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «πρέπει να υπάρξει μια νέα παλαιστινιακή αρχή, με τεχνοκράτες ηγέτες ικανούς να κυβερνήσουν τη Γάζα».

El Asimah

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ