Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τον Ζελένσκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε προχθές από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον Βαλέρι Ζαλουζνί, να παραιτηθεί αλλά ο ίδιος αρνήθηκε, πυροδοτώντας σενάρια περί επικείμενης καρατόμησης.

Ωστόσο, κανείς άλλος δεν δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του ανώτατου στρατιωτικού. Ο πιθανότερος αντικαταστάτης του πάντως είναι ο Κύριλλος Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας και υπεύθυνος για μυστικές επιχειρήσεις κατά της Μόσχας.

Ο βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης και σύμμαχος του στρατηγού, Ολέκσιγι Γκοντσαρένκο, δήλωσε στον Guardian ότι κατάλαβε πως Ζαλουζνί αρνήθηκε να παραιτηθεί και χαρακτήρισε κακή ιδέα την κίνηση του Ζελένσκι.

Ο Γκοντσαρένκο υποστήριξε ότι Ζελένσκι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Ζαλουζνί, αφού αξιολογήσει τις δημόσιες και διεθνείς αντιδράσεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι σε ανάρτησή του στο Telegram.

H διαφωνία για την ουκρανική αντεπίθεση

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών υποβόσκουν εδώ και καιρό εν μέσω της αποτυχίας της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο και δεν κατάφερε να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές.

Επικριτές ανέφεραν πως η επίθεση εκτεινόταν σε πάρα πολλούς άξονες, αλλά μάλλον η πραγματική διαμάχη μεταξύ του προέδρου και του κορυφαίου στρατηγού του φαίνεται να είναι πολιτική.

Σε μια σπάνια συνέντευξη τον Νοέμβριο στον Economist ο Ζαλουζνί εξέφραζε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο και ζήτησε νέα βοήθεια από τη Δύση. «Όλοι κουράζονται, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους. Και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν είναι αδιέξοδο» απάντησε τότε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η φημολογία περί υποψηφιότητας του Ζαλουζνί

Ο διοικητής είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα με το γραφείο του Ζελένσκι να ενοχλείται από το γεγονός, καθώς φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί προς το παρόν ανασταλεί λόγω του στρατιωτικού νόμου.

Στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκαν εικασίες αλλά και δημοσκοπήσεις ότι ο στρατηγός είναι ο μόνος, που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία, εάν προκηρύσσονταν νέες εκλογές ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Παρόλο που ο Ζαλουζνί δεν δήλωσε ποτέ δημοσίως ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική, αναρτήσεις στο Facebook με φωτογραφίες του με τη σύζυγό του ερμηνεύτηκαν ως μήνυμα πρόθεσης.

Τον Νοέμβριο, ο Ζελένσκι προειδοποίησε μέσω συνέντευξης στη Sun τους στρατηγούς με στόχο να μπουν στην πολιτική. Είπε ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» αν οι διοικητές «διαχειρίζονται τον πόλεμο έχοντας κατά νου ότι αύριο θα κάνετε πολιτική ή εκλογές».

Απευθυνόμενος απευθείας στον αρχηγό του στρατού έλεγε ότι «με όλο το σεβασμό προς τον στρατηγό και προς όλους τους διοικητές στο πεδίο της μάχης, υπάρχει απόλυτη κατανόηση της ιεραρχίας», στην οποία ο πρόεδρος βρίσκεται στην κορυφή.

Ο Ζαλούζνι έγινε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λίγους μήνες πριν τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο 2022. Υπό τη διοίκησή του τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν στην εισβολή και κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Με πληροφορίες απο την efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ