Η ΕΕ ανησυχεί για την κατάργηση του δηναρίου στο Κοσσυφοπέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου (CBK) να καταργήσει το δηνάριο στις συναλλαγές πληρωμών, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα.

Η διεθνής κοινότητα ζήτησε προηγουμένως από το Κοσσυφοπέδιο να καθυστερήσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης, επικαλούμενη ανησυχίες ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Σε σημερινό δελτίο τύπου, η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΕΥΕΔ) ανέφερε ότι «εξετάζει» τον κανονισμό, ο οποίος στοχεύει στη «βελτίωση της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών ροών, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της παραχάραξης» , αλλά με την αξιολόγηση ότι αυτή η απόφαση «θα επηρεάσει επίσης την οικονομική υποστήριξη που λαμβάνουν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση στην καθημερινή ζωή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και άλλων κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο λόγω της έλλειψης προηγούμενης διαβούλευσης και κυρίως «λόγω των επιπτώσεών της στα σχολεία και τα νοσοκομεία, δεδομένης της προφανούς απουσίας εναλλακτικές αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι «η σύντομη μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του κανονισμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης και πρακτικών λύσεων για όλες τις πληγείσες κοινότητες, κινδυνεύει να περιπλέξει σοβαρά τη ζωή τους».

Ταυτόχρονα, το Κοσσυφοπέδιο καλείται να παράσχει «μια αρκετά μακρά μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του κανονισμού και την εξεύρεση λύσης στο θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου που ηγείται από τις Βρυξέλλες».

Ο διοικητής της CBK Αχμέτ Ισμαϊλί δήλωσε προηγουμένως στα ΜΜΕ ότι το διάταγμα δεν απαγορεύει την κατοχή δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε περιορίζει τη μεταφορά κεφαλαίων από τη Σερβία μέσω του συστήματος πληρωμών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είναι απαραίτητο «οι πολίτες να έχουν ανοιχτό λογαριασμό σε ευρώ».

«Αν οι θεσμοί στη Σερβία θέλουν να πληρώσουν τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, τα κεφάλαια φτάνουν στον λογαριασμό του σε ευρώ. Άρα, αν σταλούν σε δηνάρια, αλλάζουν σε ευρώ», είπε ο Ισμαϊλί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπεσνίκ Μπισλίμι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το διάταγμα, προτείνοντας συνομιλίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για την εξεύρεση μηχανισμού για διαφανείς μεταφορές χρημάτων για τις οποίες οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να έχουν άδεια από τις οικονομικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Η μοναδική εναπομείνασα τράπεζα από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο – η NLB Komercijalna banka, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, έκλεισε το τελευταίο από τα εννέα υποκαταστήματά της.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ