Για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης και του πολιτισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

9k=Οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογέςτου Ιουνίου 2024, αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία για τους λαούς της γηραιάς ηπείρου, προκειμένου να στείλουν πολιτικά μηνύματα, σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξής της, αλλά και τα κοινωνικά της οράματα.
Σε  μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνικη συνοχή και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τους πολιτισμικούς της προσανατολισμούς. Η Ευρώπη εμφανίζεται σήμερα αδύναμη να απαντήσει πειστικά στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τους λαούς της, όπως την σύμμετρη και δίκαια ανάπτυξη, το πρόταγματης άλληλεγγύης που υπήρξε επίτευγμα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, την κοινή άμυνα και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, αλλά και την διαμόρφωση ενός πολυδιάστατου πολιτισμικού οράματος, που θα σφυρηλατεί την ηθική της ενότητα.

Στα χρόνια που πέρασαν και με την επίλευση των τρομερών μνημονίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε βραδεία ανακλαστικά, στο να στηρίξει άμεσα και με ορθολογισμό τις χώρες που επλήγησαν δημοσιονομικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πελώριο οικονομικό χάσμα – με συνταρακτικές κοινωνικές συνέπειες, όπως την διάρρηξη του κοινωνικού και οικονομι-κού ιστούτων αδύναμων μελών της – μεταξύ των χωρών του ακμάζοντος βορρά και του υστε-ρούντος αναπτυξιακά νότου.

Εξέλιξη που ήταν έξω και πέρα από τα εμπνευσμένα οράματα των πρωτουργών της Ευρώπης, Σουμαν και Μονέ, που οραματίστηκαν μαζί με την κοινή οικονομική της ευημερία, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνοχής και του πολιτισμού. Και η σημαντική αυτή δυσπλασία υπονόμευσε την πολιτική ενότητα του θεσμού, με παρεπόμενες παρενέργειες την δυσπιστία στην πολιτική του αξία, αλλά και την απεχθή άνοδο στων ακροδεξιών κομμάτων, στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης.

Απέναντι στα παραπάνω προβλήματα, που αμφισβητούν στις μέρες μας τις αξίες και τα οράματα της Ευρώπης, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει τον άμεσο πολιτικά αναπροσανατολισμό της και με την υιοθέτηση ενός αναβαπτισμένου από τις μεγάλες αξίες των οραματισμών της, κοινωνικού  μοντέλου ανάπτυξης, να εργαστεί μεθοδικά, για την αναζωογόνηση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών της παιδείας και της υγείας, αλλά και για την καταπολέμηση των περιφερειακών της ανισοτήτων.

Συνακόλουθα το ΠΑΣΟΚ προτάσσει το μείζον πρόβλημα και σε σχέση με την Ελλάδα, της ραγδαίας αύξησης του στεγαστικού κόστους, που εγγίζει σήμερα στην χώρα μας το 34,2% του ετήσιουεισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, έναντι του αντιστοίχου μέσου όρου 19,9% της ευρωπαϊκής ένωσης. Για τούτο και στην πρόσφατη συνάντησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδουλάκης, με την ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, τόνισε την αδήριτη ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων, κάτι που θα δίνει όραμα και προοπτική στις νέες γενιές. Ενώ σημειώνουμε την αισιόδοξη έστω και μικρή, αλλά μετρήσιμη προσπάθεια δρομολόγησηςτης αμοιβαιοποίησης του χρέους, που έγινε με ενιαίο δανεισμό των κρατών  μελών, για να ενισχυθεί το Ταμείο Ανάκα-μψης & Ανθεκτικότητας και όλες οι επιμέρους δράσεις.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί με τις ρηξικέλευθες προτάσεις του, την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης και την ανακατεύθυνσή του, στα οράματα της αλληλεγγύης, της συνοχής και του πολιτισμού !

*Ο συγγραφέας, M.Sc Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ