Σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουμε από τώρα ποιες θα είναι οι πρακτικές και ποιο θα είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών σε όλη την ήπειρο τον Ιούνιο: η ελευθερία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μανώλη Κοττακη

Κάπου η κυβέρνηση άρχισε να το «χάνει». Χθες κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. εμπόδισαν τους αγρότες των Μουδανιών να κατευθυνθούν προς το παλαιό υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (το οποίο σήμερα ονομάζεται υποτιμητικά «Τομέας» του υπουργείου Εσωτερικών) με σκοπό να παραδώσουν το ψήφισμά τους στον υφυπουργό Στάθη Κωνσταντινίδη. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ερωτήθη από τον Νίκο Χατζηνικολάου πότε θα δει ο πρωθυπουργός «αντιπροσωπία αγροτών» κι εκείνος, αφού ζήτησε από τον συνομιλητή του τον ορισμό της «αντιπροσωπίας», υποστήριξε ότι περίπου δεν χρειάζεται αυτό.

Πρώτον, γιατί ο κύριος Μητσοτάκης πήγε σε ένα μπλόκο αγροτών στη Βόνιτσα και, δεύτερον, γιατί τους βλέπει και ο ίδιος. Δυστυχώς η συγκυρία δεν είναι καλή για την κυβέρνηση. Και το χειρότερο για αυτήν. Χάνει σταδιακά την επαφή με το λαϊκό αίσθημα. Δεν οσμίζεται τη νέα ατμόσφαιρα.

Οδεύουμε προς ευρωεκλογές με κοινή πολιτική και ιδεολογική ατζέντα η οποία προσφέρει σε όλους τους λαούς της γηραιάς ηπείρου το ακριβό δικαίωμα της σύγκρισης. Οδεύουμε προς ευρωεκλογές που θα είναι προκριματικές πλανήτου για τις αμερικανικές εκλογές, καθώς, αν ο αέρας της νέας ταυτοτικής Δεξιάς φυσήξει από το Παρίσι, τη Ρώμη και το Βερολίνο προς την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, τα πράγματα για τους Δημοκρατικούς που οχυρώνονται μεθοδικά και δεν θα πέσουν αμαχητί δεν θα είναι εύκολα. Δεν πιέζεται μόνο η Ν.Δ. στην Ελλάδα (ίσως αυτή πιέζεται λιγότερο από τα αδελφά της κόμματα σήμερα), πιέζονται όλες οι «Νέες Δημοκρατίες της Ευρώπης».

Σύγκριση λοιπόν για να δούμε ομοιότητες και διαφορές αφού «Ανήκομεν εις την Δύση» που λέει και ο τέως πασόκος κύριος Σκέρτσος, που παλιά μας έλεγε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Σύγκριση! Την ώρα που οι κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. έκλειναν τους δρόμους στους αγρότες των Μουδανιών, στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός συναντούσε τους αγρότες στο σπίτι του. Μέχρι εκεί τους επετράπη να φθάσουν με τα τρακτέρ τους. Δεν έχουμε, βεβαίως, απαίτηση να φθάσουν τα τρακτέρ και οι πλάστιγγες στις ανηφόρες του Λυκαβηττού, όπου και η οικία του κυρίου πρωθυπουργού, αλλά το Μαξίμου μια χαρά θα τους χωρούσε. Ο Βέλγος πρωθυπουργός ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Το ίδιο και ο Μακρόν. Υποχώρησε.

Εμείς το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να γράφουμε άρθρα στον «Economist» κατά του ελιτισμού, αλλά στην κρίσιμη ώρα να λέμε «αυτά ήταν, ό,τι δώσαμε δώσαμε, μην περιμένετε άλλα».

Η συνταγματική ελευθερία τού συνέρχεσθαι και της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, πέραν του αιτήματος των αγροτών για συνάντηση, δεν είναι αστείο όμως. Εσχάτως παρατηρείται διολίσθηση. Δεν απαγορεύτηκε μόνο στους αγρότες των Μουδανιών η κάθοδός του στη Θεσσαλονίκη. Απαγορεύτηκε και συγκέντρωση πολιτών για την επέτειο των Ιμίων επειδή η διοργάνωσή της γινόταν από την Ακροδεξιά. Στο κέντρο των Αθηνών. Με μόνο επιχείρημα την πολιτική ταυτότητα. Μάλλον πρέπει να μας έχει διαφύγει κάποια μυστική αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προβλέπει εφεξής την ελευθερία τού συνέρχεσθαι μόνο για αριστερούς! Δεν εξηγείται αλλιώς..

Εδώ τελειώνουν οι διαφορές και αρχίζουν οι ομοιότητες με τη Δύση στην οποία ανήκομεν! Διότι αυτό ακριβώς παρατηρείται εν όψει ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη: φόβος και απαγορεύσεις. Αυτή είναι η συνταγή της φιλελεύθερης δημοκρατίας για να συγκρατήσει τη διαμαρτυρία. Η μετάλλαξή της. Σε όποιον διαφωνεί μαζί μας επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης της συμμετοχής στον δημόσιο βίο και στις δημοκρατικές διαδικασίες ελέγχου των εξουσιών. Οποιος διαφωνεί μαζί μας και δεν μπορούμε να περιορίσουμε την επιρροή του γίνεται στόχος εκφοβιστικών και τρομοκρατικών υποθέσεων. Δείτε τη Γερμανία.

Οργανωμένο σχέδιο εναντίον εκατομμυρίων Γερμανών που ψηφίζουν Εναλλακτική για τη Γερμανία να θεωρηθούν φασίστες. Δείτε τη Γαλλία. Οργανωμένο σχέδιο να αναγορευτεί εχθρός αυτής της Ευρώπης η Λεπέν με την κατηγορία ότι είναι υποχείριο του Πούτιν. Ξεκάθαρη προσβολή σε εκατομμύρια Γάλλους. Δείτε και την Ελλάδα. Το «απαγορεύεται» απλώνεται. Αυτοί που έκαναν εμπόριο ανθρώπινης ευαισθησίας με τους νεκρούς στο Μάτι τώρα απαγορεύουν την κλήση του υφυπουργού Τριαντόπουλου στην Εξεταστική για τα Τέμπη.

Πρόκειται για τον «λεβέντη» εκείνο που έδωσε εντολή στον περιφερειάρχη Αγοραστό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του τελευταίου, να μπαζώσει τον χώρο του δυστυχήματος-εγκλήματος των Τεμπών για να σβηστούν τα ευρήματα. Αυτός ο μάρτυς δεν πρέπει να κληθεί. Οι νεκροί των Τεμπών δεν έχουν ψυχή. Δεν έχουν μάνα και πατέρα. Δεν δικαιούνται να αναπαυθούν. Μόνο για το Μάτι ίσχυαν αυτά. Διακρίσεις στον επάνω κόσμο, διακρίσεις και στον κάτω! Δείτε πάλι την Ελλάδα. Η πολιτική του φόβου απλώνεται.

Τώρα που στο Μαξίμου αισθάνονται ότι η εξαγγελία για τον γάμο των ομοφύλων απορρίπτεται σε συντριπτικά ποσοστά από την ελληνική κοινωνία και το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια τους, αίφνης στοχοποιούνται με παρακρατικές πρακτικές οι τρεις μητροπολίτες που έχουν βγει μπροστά και ζητούν πνευματικές κυρώσεις για τον πολιτικό κόσμο, καθώς η Εκκλησία έχει κανόνες, δεν είναι οίκος αποχής. Στοχοποιούνται ο Λαρίσης, ο Κερκύρας και ο Πειραιώς, καθώς και ο κλήρος. Ο Ιερώνυμος στοχοποιήθηκε από εισαγόμενα από άλλο νομό ταραχοποιά στοιχεία.

Ο Κέρκυρας στοχοποιήθηκε με fake news από αυτόν που η Πολιτεία έχει διορίσει ως… αστυνομία fake news στο διαδίκτυο. Ο νεαρός ΑμεΑ στο οποίο υποτίθεται ότι δεν έδωσε την ευχή του ο μητροπολίτης Κερκύρας είναι «αναγνώστης» και αποτελεί μέλος της τοπικής Εκκλησίας η οποία τον έχει αγκαλιάσει. Οχι κάποιος περαστικός. Ο Πειραιώς επιχειρήθηκε να ταυτιστεί με τους «Σπαρτιάτες» λόγω της εμφάνισης Στίγκα σε ομιλία του, ενώ ο ίδιος ειρωνεύτηκε την παρουσία των «Δωδεκαθεϊστών» του Κασιδιάρη στην Εκκλησία. Ο ιερός κλήρος στοχοποιήθηκε με τη φράση «κρατικός υπάλληλος που μισθοδοτείται από το Δημόσιο μπορεί να στρέφεται κατά του κράτους;». Αν είναι έτσι, να καταργηθεί και ο συνδικαλισμός και να απαγορευτεί στα μέλη της ΑΔΕΔΥ να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Και αυτοί από το κράτος δεν μισθοδοτούνται, δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι; Δεν θα επιμείνουμε για πολύ.

Οποιος διαφωνεί με τις κυβερνήσεις στη φιλελεύθερη δυτική δημοκρατία της Ευρώπης εκφοβίζεται. Δολοφονείται ο χαρακτήρας του. Αποβάλλεται από τον δημόσιο διάλογο. Του κολλάνε την προβοκατόρικη ετικέτα του «Ρώσου». Και εδώ και στην Εσπερία. Σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουμε από τώρα ποιες θα είναι οι πρακτικές και ποιο θα είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών σε όλη την ήπειρο τον Ιούνιο: η ελευθερία. Σήμερα παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τη συρρίκνωσή της. Θετική ατζέντα δεν θα υπάρξει, μην την περιμένετε, μόνο τοξίνες. Νέα πειθώς θα είναι ο φόβος και οι απαγορεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ