Απροστάτευτη σε επιθέσεις drone η βάση με τους νεκρούς Αμερικανούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην έρευνα που γίνεται για την επίθεση με drone στην αμερικανική βάση στα σύνορα Συρίας- Ιορδανίας όπου έχασαν τη ζωή τους 3 Αμερικανοί στρατιώτες, διαπιστώθηκε ότι  το επιτιθέμενο μη επανδρωμένο αερόχημα δεν εντοπίστηκε λόγω «χαμηλής πτήσης» και το σπουδαιότερο δεν υπήρχε σύστημα αεράμυνας στη βάση για να ανταποκριθεί σε αυτό.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στην Washington Post, αναφέρθηκε στα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν όσο συνεχίζονται οι έρευνες για την επίθεση.

Ο αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε και ο οποίος φέρεται να έχει άμεση γνώση του θέματος, σημείωσε ότι τα πρώτα ευρήματα από τις μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν ότι ο εντοπισμός του UAV μπορεί να χάθηκε λόγω της «χαμηλής διαδρομής πτήσης» του.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση δεν διαθέτει σύστημα αεράμυνας που να μπορεί να «καταστρέψει» αεροπορικές απειλές όπως UAV, αντίθετα βασίζεται σε μηχανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στη βάση για να τα απενεργοποιήσει ή να τα εμποδίσει να φτάσουν στους στόχους τους.

Επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική βάση Tower 22 θεωρείτο περιβάλλον σχετικά χαμηλής απειλής, ο αξιωματούχος είπε: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των απειλών και το 99 τοις εκατό των επιθέσεων αντιπροσώπων του Ιράν κατευθύνονταν εναντίον εγκαταστάσεων στο Ιράκ και τη Συρία».

Ο αξιωματούχος της Άμυνας, τόνισε επίσης ότι αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν όταν προκύψουν νέα ευρήματα στην έρευνα και μοιράστηκε τις πληροφορίες ότι έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές αμυντικής θέσης στον Tower 22 αμέσως μετά την επίθεση, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στις πρώτες αξιολογήσεις που έγιναν μετά την επίθεση στον Tower 22, αναφέρθηκε ότι το εχθρικό UAV δεν μπορούσε να εντοπιστεί λόγω σύγχυσης που προκλήθηκε από ένα UAV του αμερικανικού στρατού που επέστρεφε στη βάση την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε στις σχετικές πληροφορίες

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) Sabrina Singh ρωτήθηκε επίσης στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου για τις πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχει σύστημα αεράμυνας στον Tower 22.

Η Singh δήλωσε ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) συνεχίζει τις έρευνές της για την επίθεση και είπε: «Λόγω της ασφάλειας των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της δύναμης ή πιθανές αλλαγές στάσης. Ωστόσο, όπως πάντα, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δυνάμεών μας».

Πρόσθεσε ότι δεν θα απαντήσει στις αιτιάσεις του αξιωματούχου της άμυνας και σημείωσε ότι η CENTCOM θα αποφασίσει εάν θα κάνει αλλαγές στα αμυντικά μέτρα στον Tower 22 ή σε οποιαδήποτε βάση των ΗΠΑ στην περιοχή μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.

Στις 28 Ιανουαρίου, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση στην αμερικανική βάση που ονομάζεται Tower 22, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, όπου βρίσκονται 350 στρατιώτες.

Η αμερικανική κυβέρνηση, θεωρώντας τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν υπεύθυνες για την επίθεση, απάντησε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερους από 85 στόχους στη Συρία και το Ιράκ από τις 2 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι η απάντηση στην επίθεση στην αμερικανική βάση θα είναι πολυεπίπεδη και θα εξαπλωθεί με την πάροδο του χρόνου, «σε στιγμές και τόπους της επιλογής τους».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ