Μέση Ανατολή: Ο Άντονι Μπλίνκεν επέστρεψε με άδεια χέρια στην Ουάσινγκτον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε το τελευταίο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή αφού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν διεξήγαγε διπλωματία μεταφοράς στην περιοχή, όπου επισκέφθηκε για πέμπτη φορά, για να επιδιώξει πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων που παρουσίασε η Χαμάς και το οποίο θα διαρκούσε 135 ημέρες.

Ο Μπλίνκεν άφησε τη Μέση Ανατολή με άδεια χέρια, με τις διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ στο χειρότερο επίπεδο από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του AP, ο Blinken, ο οποίος ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή καλύπτοντας τέσσερις χώρες, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον «μετά το χαστούκι» του Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι το Ισραήλ να νικήσει πλήρως και ότι απέρριψε ξεκάθαρα το προτεινόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τον μεγαλύτερο υποστηρικτή και σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, είναι τεταμένες εδώ και μήνες.

Ωστόσο, η απόρριψη του σχεδίου από τον Νετανιάχου ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, το οποίο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν «πολύτιμο» τουλάχιστον ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αύξησε περαιτέρω τη διαίρεση.

Σύμφωνα με το AP, ο Νετανιάχου αγνόησε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων (δυτικών) χωρών και ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον της περιοχής Ράφα στα νότια της Γάζας, στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι κατέφυγαν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ακριβή ημέρα και ώρα που ο Αμερικανός υπουργός βρισκόταν στην περιοχή για κατάπαυση του πυρός.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ