Συνεντευξη Πούτιν: θα ήταν παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο – δυτικές κυβερνήσεις καλλιεργουν μια κατά φαντασία ρωσική απειλή προκειμένου να εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αδύνατη… Τι συνέβη και η CIA ανατίναξε τον αγωγό Nord Stream!

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, στέλνοντας τα μηνύματά του.

Ο Πούτιν μιλώντας στον Αμερικανό συντηρητικό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, για περίπου δύο ώρες, ανέλυσε δεδομένα και λεπτομέρειες. Ήταν η πρώτη συνέντευξη Πούτιν σε δυτικό από την σύρραξη στην ουκρανία κι έπειτα…

Θέλησε να στείλει σαφή μηνύματα προς τις ΗΠΑ και ευρύτερα στην Δύση. Η συνέντευξη σε κάποιες στιγμές δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μετατράπηκε σε διάλεξη επί ιστορικών ζητημάτων.

Συν τοις άλλοις, ο Πούτιν απέκλεισε την ιδέα να διατάξει τον στρατό να προχωρήσει -όπως φημολογείτο- σε εισβολή στην Πολωνία ή στην Λετονία, χώρες στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα», όπως διευκρίνισε.

«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για (την ανάγκη κατά τους δυτικούς αξιωματούχους) να καταφερθεί στρατηγική ήττα στην Ρωσία στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στον άλλοτε αστέρα του Fox News.

«Όμως, τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά την γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης», πρόσθεσε ο Πούτιν, που ουσιαστικά διέταξε την εισβολή πριν από σχεδόν 2 χρόνια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Αν το κατανοούν πράγματι, πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού», συνέχισε ο ίδιος. Οι δηλώσεις του, σημειωτέον, στα ρωσικά, μεταφράζονταν λέξη λέξη από διερμηνέα στα αγγλικά.

Πρόσθεσε δε, πως θεωρεί εφικτή την σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street, Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στην Ρωσία επί σχεδόν έναν χρόνο. «Πιστεύω πως μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε. «Δεν υπάρχουν ταμπού για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Είμαστε έτοιμοι να το επιλύσουμε, όμως κάποιοι όροι βρίσκονται υπό συζήτηση μέσω των διαύλων των ειδικών υπηρεσιών», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζουμε, τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε για άλλους 2 μήνες την προφυλάκιση Γκέρσκοβιτς. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο ρεπόρτερ «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει κρυφά εμπιστευτικές πληροφορίες».

Θέλησε επιπροσθέτως να καταστήσει σαφές ότι η Μόσχα -ως αντάλλαγμα- επιδιώκει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κράσικοφ, Ρώσου φυλακισμένου στην Γερμανία, μετά την καταδίκη για τον φόνο Τσετσένου αντιφρονούντα στο Βερολίνο. Χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά σ’ αυτόν. Απλώς, φωτογραφίζοντάς τον.

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αμοιβαίες απελευθερώσεις κρατουμένων εδώ και καιρό. Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2022, ανταλλάχθηκαν η Μπρίτνι Γκράινερ, αστέρι του παγκόσμιου μπάσκετ που φυλακίστηκε για κατοχή μαριχουάνας, με τον διαβόητο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ!

Σε άλλη ερώτηση, εάν γνωρίζει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream, ο Ρώσος ηγέτης χαμογέλασε, λέγοντας: «Σίγουρα». Ο Κάρλσον… χαριτολογώντας απάντησε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα και δεν ξέρει τίποτα, με τον Πούτιν να συνεχίζει: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι». Βγάζοντας και πάλι ειδήσεις.

«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», συνέχισε ο Πούτιν. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να συνδεθούν. Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει;» αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Πολωνία ή στη Λετονία. «Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» τον ρώτησε ο Κάρλσον, που λέγεται πως αντλεί απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ. «Μόνο σε μια περίπτωση, αν η Πολωνία επιτεθεί στην Ρωσία», απάντησε ο αποστομωτικά Πούτιν.

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στην Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». Και διευκρίνισε πως θα ήταν «παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο». Υποστήριξε πως οι δυτικές κυβερνήσεις αναπαράγουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή» προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους», είπε.

Ο Ρώσος ηγέτης έκρινε πως η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες όπως διαφαίνεται θα έχουν μπρα ντε φερ ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ/Ρωσίας. «Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης, για την προσωπικότητα κάποιου ηγέτη», σημείωσε.

Ο Πούτιν δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκφράσεις Μπάιντεν ο οποίος χαρακτηρίζει τον ίδιο εγκληματία πολέμου. Η επίσκεψη Κάρλσον στην Μόσχα έτυχε ευρείας κάλυψης σε ρωσικά και όχι μόνο δίκτυα, που δημοσίευσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα, με τον παρουσιαστή στο αεροδρόμιο αλλά και στο περίφημο θέατρο, Μπαλσόι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ