Παραιτήθηκε πριν λίγο η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την παραίτησή της ανακοίνωσε σήμερα πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε για την απόφασή της να δώσει χάρη σε έναν εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο.

Σύμφωνα με το Reuters η απονομή χάριτος σε έναν καταδικασμένο ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων προκάλεσε σάλο στη Ουγγαρίας.

«Παραιτούμαι από τη θέση μου», δήλωσε η στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι «έκανα λάθος… Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος».

«Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που πλήγωσα και από όλα τα θύματα που μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι δεν τα υποστήριζα. Είμαι, ήμουν και θα παραμείνω υπέρ της προστασίας των παιδιών και των οικογενειών» πρόσθεσε η 46χρονη πολιτικός η οποία έχει διατελέσει και υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής.

Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ουγγαρίας.

Ο σάλος στην Ουγγαρία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν αποκαλύφθηκε από δημοσιογράφους ότι τον Απρίλιο του 2023 η Κ. Νόβακ με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουδαπέστη, απέδωσε χάρη σε πρώην υποδιευθυντή οικοτροφείου για παιδιά, ο οποίος καταδικάστηκε το 2022 σε τρία και πλέον χρόνια φυλάκισης γιατί είχε καλύψει τις πράξεις του ανωτέρου του.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου η αντιπολίτευση ζήτησε την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Δημοκρατίας και ενώ η οργή αυξανόταν στη χώρα.

Στη συνέχεια, την απόσυρσή της από την πολιτική ανακοίνωσε και Τζούντιτ Βάργκα, σύμμαχος του Βίκτορ Όρμπαν, καθώς η ίδια, ως υπουργός Δικαιοσύνης, είχε δώσει έγκριση για την απονομή χάριτος. Σημειώνεται ότι η Βάργκα παραιτήθηκε το καλοκαίρι από τον υπουργικό θώκο ώστε να είναι υποψήφια στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Παραιτούμαι από βουλευτής και από επικεφαλής του ψηφοδελτίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η ίδια σε ανάρτησή της στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ