1997 – Μηλιά Γρεβενών: παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες μαμουθ που βρέθηκαν μέχρι τότε  στον κόσμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1997, Μηλιά Γρεβενών: παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν σε ανασκαφή, τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες μαμουθ μήκους 4,39 μ., που βρέθηκαν μέχρι τότε  στον κόσμο.

Το 2007, τα λείψανα ενός ακόμα… απολιθωμένου ζώου υπερτόνισαν το διεθνές κυρίως ενδιαφέρον της περιοχής για τη σπουδαιότητα της περιοχής της Μηλιάς. Οι χαυλιόδοντες του ζώου, μήκους πέντε μέτρων, αποτελούν, χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ενώ ο εντοπισμός της κάτω γνάθου και μεγάλου μέρους του σκελετού του ζώου καθιστά το εύρημα εξαιρετικά σημαντικό για την έρευνα, καθώς παρέχει μοναδικά στοιχεία για την εξέλιξη, την παλαιοβιολογία και την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους, σε παγκόσμια κλίμακα.

Στη συνέχεια, δημιουργείται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στον τόπο που βρέθηκαν τα ευρήματα, όπως ακριβώς έγινε με το Μουσείο που φτιάχθηκε στην Πέλλα, στη  Βεργίνα και πρόσφατα στις Αιγές. Στον τόπο των ευρημάτων, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένα χωριό των Γρεβενών, η Μηλιά.

Το Μουσείο επισκέφθηκαν από τότε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών Πρωθυπουργοί,  Υπουργοί, απλοί πολίτες , σχολεία κ.α.

Όμως αυτό άνοιξε την όρεξη κάποιων στην πόλη! Στα Γρεβενά δηλαδή. Οπότε, ο νέος Δήμαρχος της Πόλης Κυριάκος Ταταρίδης, αποφάσισε να κλείσει το Μουσείο στη Μηλιά και να το μεταφέρει στα Γρεβενά, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση και την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Μηλιάς, αλλά και των επιστημόνων, που ανακάλυψαν τα ευρήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΔΩ 

1.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ