Εισβολή στη Ράφα: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, προκάλεσαν εκτεταμένους αιγυπτιακούς φόβους σχετικά με τις «τρομερές συνέπειες» μιας τέτοιας ενέργειας εν μέσω της συσσώρευσης εκτοπισμένων Παλαιστινίων των οποίων ο αριθμός είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτό έρχεται τη στιγμή που υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή είπε ότι το Κάιρο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην παλαιστινιακή Ράφα , τονίζοντας «την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια».

Φόβοι για εισβολή πανικοβλημένων Παλαιστινίων στην αιγυπτιακή επικράτεια

Στρατιωτικοί αναλυτές και ειδικοί είπαν, ότι ο κύριος φόβος της Αιγύπτου είναι ότι η στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζει το Τελ Αβίβ θα ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους προς το αιγυπτιακό έδαφος στο Σινά και θα παραβιάσει τα σύνορα, επιπλέον της πιθανότητας ο ισραηλινός στρατός θα εξαπολύσει επιθέσεις στον άξονα της Φιλαδέλφειας, κάτι που το Κάιρο απορρίπτει.

Ωστόσο, αναλυτές τόνισαν ότι η Αίγυπτος συνεχίζει να κινείται περιφερειακά και διεθνώς για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή τη διαδικασία και να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ, που θα έχει επιπτώσεις στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Αίγυπτος έχει οχυρώσει πολύ τα σύνορά της με τη Γάζα, δημιουργώντας μια ουδέτερη ζώνη μήκους 5 χιλιομέτρων και τσιμεντένια τείχη πάνω και κάτω από το έδαφος.

Ανένδοτο το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε επανακινητοποίηση εφέδρων στρατιωτών προκειμένου να προετοιμαστεί για τη στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό κανάλι 13 αποκάλυψε ότι ο στρατός θα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σχεδόν σε καθημερινή βάση, ακόμη και αφού ζήτησε από τους αμάχους τις τελευταίες εβδομάδες να αναζητήσουν καταφύγια για να ξεφύγουν από τις επίγειες μάχες στην πόλη Χαν Γιούνις, ακριβώς στα βόρεια.

Το Ισραηλινό Channel 12 αποκάλυψε ότι η επίθεση στη Ράφα είναι έτοιμη και περιμένει έγκριση από το πολιτικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι ο στρατός κατά τη διάρκεια της επίθεσης θα επικεντρωθεί σε δύο στόχους: τον άξονα της Φιλαδέλφειας και την «εκκαθάριση» της ίδιας της πόλης Ράφα από τις ταξιαρχίες της Χαμάς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας σε άλλες περιοχές στη Λωρίδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί, καθώς και πολλές χώρες και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, εξέφρασαν ανησυχία για την επίγεια επίθεση στη Ράφα και τον αντίκτυπό της στην άμαχο πληθυσμό εκεί.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν θα υποστηρίξει μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «χωρίς σοβαρό σχεδιασμό» λόγω των πιθανών κινδύνων της.

Προειδοποίηση από την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος ζήτησε «την ανάγκη να ενωθούν όλες οι διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για να αποτραπεί η στόχευση της παλαιστινιακής πόλης Ράφα, στην οποία έχουν τώρα καταφύγει περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν εκεί επειδή είναι η τελευταία ασφαλής περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος τόνισε ότι «η στόχευση της Ράφα και η συνεχιζόμενη πολιτική του Ισραήλ να παρεμποδίζει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, συνιστούν πραγματική συμβολή στην εφαρμογή της πολιτικής εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού και εξάλειψης της υπόθεσης του».

Αιγυπτιακές πηγές άφησαν να εννοηθεί την αναστολή της Συνθήκης Ειρήνης που συνήφθη με το Ισραήλ εάν ο ισραηλινός στρατός στείλει δυνάμεις στη Ράφα.

Οι Αιγυπτιακές επιλογές

Σχετικά με τις επιλογές για την αντιμετώπιση της εφαρμογής του σχεδίου του από το Ισραήλ για εισβολή στη Ράφα και τις επιπτώσεις της στην αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ντίαα Ρασουάν, δήλωσε: «Το αιγυπτιακό κράτος δεν θα είναι ικανοποιημένο με συμβολικά μέτρα εάν πρόκειται να απειληθεί η εθνική ασφάλεια και τα εδάφη του, καθώς και την εκκαθάριση του παλαιστινιακού ζητήματος».

Ο Ρασουάν εξήγησε: «Η Αίγυπτος έχει ένα ενιαίο μέτωπο και ένα μεγάλο πακέτο κινήσεων και μέτρων, και το Κάιρο διαθέτει επίσης μέσα που της επιτρέπουν να υπερασπιστεί την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων σε ορισμένα στάδια διαμαρτυρίας για μέτρα συμβολικής φύσης, όπως η απόσυρση ενός πρεσβευτή ή εκδιώκοντας έναν πρεσβευτή», προτού συνεχίσει να πει ότι «Τα πραγματικά μέτρα έφτασαν στο Ισραήλ και έφτασαν σε αυτούς που τα παραδίδουν (αυτά τα μηνύματα), που μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε περίεργη στρατιωτική κίνηση (στις συνοριακές περιοχές).

Τόνισε ότι «η Αίγυπτος δεν θα δεχτεί την παραβίαση των εδαφών της ή την εκκαθάριση του παλαιστινιακού ζητήματος», επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει απαραίτητο ρόλο στον φάκελο της διαμεσολάβησης.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ