Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ακινήτων, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για «δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής» επιδικάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποζημίωση 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ακινήτων, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης της. Στην ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη υπ΄όψιν ότι δόθηκαν 11 αναβολές στην ακροαματική διαδικασία και η απόφαση εκδόθηκε έπιτα από 5 χρόνια!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΣτΕ έκρινε ότι η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε πράγματι στην αιτούσα ηθική βλάβη, για «την αποκατάσταση της οποίας κρίνεται δικαιολογημένη, ως δίκαιη ικανοποίηση, η επιδίκαση σε αυτήν εύλογου χρηματικού ποσού».

Το εν λόγω ποσό επιδικάστηκε διότι για την έκδοση της οριστικής απόφασης χρειάστηκαν 5 χρόνια με 11 αναβολές, εκ των οποίων οι 8 ήταν αυτεπάγγελτες (από τους δικαστές) και οι 3 λόγω κορονοϊού.

Η αίτηση της ιδιοκτήτριας ακινήτου κατατέθηκε στο ΣτΕ τον Μάρτιο 2018. Προσδιορίστηκε να συζητηθεί 2 χρόνια μετά (Φεβρουάριο 2020), αλλά αναβλήθηκε 11 φορές. Συζητήθηκε 4 χρόνια μετά (Δεκέμβριο 2022) και έπειτα από 8 ημέρες, έγινε η διάσκεψη. Η απόφαση, με την οποία δικαιώθηκε, δημοσιεύθηκε 3 μήνες μετά, Μάρτιο 2023.

Στην αίτηση αποζημίωσης υποστήριξε ότι η υπόθεσή της δεν είχε καμία πολυπλοκότητα, υπήρχε σχετική νομολογία και ότι έχει περιέλθει «σε κατάσταση άγχους και στενοχώριας» λόγω «της ζωτικής σημασίας τής υπόθεσης για τα συμφέροντά της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ