Τι θα φέρει ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν στην Αλβανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα Τίρανα, γνωστοί Αλβανοί ερευνητές και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι κατά την επίσκεψη στην Αλβανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να φέρει σημαντικά μηνύματα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και όχι μόνο.

Τόνισαν στα σχόλιά τους για τη Φωνή της Αμερικής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την Αλβανία ως βασικό εταίρο στην περιοχή, επομένως έχουν επίσης μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν στην ενίσχυση της ατλαντικής ασφάλειας της περιοχής.

Αναλυτές πιστεύουν ότι οι πιο πρόσφατες καταστάσεις στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να είναι το θέμα αυτής της επίσκεψης, μαζί με τις αλβανοαμερικανικές διμερείς σχέσεις.

Ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για τη διπλωματία, πρώην πρέσβης Σαμπάν Μουράτι λέει στη Φωνή της Αμερικής ότι αυτή η επίσκεψη έχει μεγάλη σημασία επειδή οι ΗΠΑ είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στρατηγικός σύμμαχος της Αλβανίας και επειδή στο κύμα δύο καυτών συγκρούσεις όπως η Γάζα και η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκει χρόνο να έρθει στα Τίρανα.

Ο κ. Μουράτι τονίζει ότι οι ΗΠΑ με την επίσκεψη αυτή επιτελούν μια πράξη, η οποία αποδεικνύει ότι δίνουν σημασία στις σχέσεις με την Αλβανία και στον ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό μήνυμα που φέρνει ο υπουργός Μπλίνκεν είναι η ενίσχυση του ρόλου της Αλβανίας και του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή για τη διατήρηση και ανάπτυξη της σταθερότητας και την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του Ατλαντικού στην περιοχή μας.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη που φέρνει το μήνυμα στα Τίρανα, όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων και τη Ρωσία, ότι οι ΗΠΑ αναζητούν, παρουσιάζουν και αποδεικνύουν μια μεγαλύτερη δέσμευσή τους στη Βαλκανική χερσόνησο. Αυτό είναι πολύ θετικό»,  λέει ο κ. Μουράτι.

Ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ιστορικός Πασκάλ Μίλο, λέει για τη Voice of America ότι η επίσκεψη του υπουργού Άντονι Μπλίνκεν γίνεται εν μέσω πολλών θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο πρώην υπουργός Μίλο τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να επέμβει στα Βαλκάνια και να ταράξει τα νερά σε αυτή την περιοχή είναι πλέον γνωστές.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, ανησυχούν για την αρνητική ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τις εστίες έντασης που θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν σε αυτήν την περιοχή, επομένως είναι σημαντικό ότι η επίσκεψη του υπουργού Μπλίνκεν στα Τίρανα πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όταν επίσης παρατηρείται αύξηση της έντασης και των στάσεων της Σερβίας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο.

«Ο κ. Μπλίνκεν έρχεται στα Τίρανα με ένα πολύ σαφές μήνυμα, για να πει σε όλους όσους θέλουν να ταράξουν τα νερά στα Βαλκάνια, ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ, ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν και ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι υπό την προσοχή τους, καθώς υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες που επιδιώκουν να παρέμβουν και να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια»,  λέει ο κ. Μίλο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να εξεταστούν και οι διμερείς σχέσεις και η Αλβανία θεωρείται από τις ΗΠΑ βασικός εταίρος στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφάι, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρέσβεων, λέει στην Voice of America ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και την κατάλληλη στιγμή τόσο για τα προβλήματα της περιοχής όσο και για τα εσωτερικά προβλήματα της Αλβανίας και πιστεύει ότι ο υπουργός Μπλίνκεν θα υπερασπιστεί πιο σθεναρά το έργο του SPAK και τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία θεωρείται από τις ΗΠΑ βασικός σύμμαχος, αλλά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν λέει αν είναι άξιος σύμμαχος, επομένως πιστεύει ότι ο υπουργός Μπλίνκεν θα επηρεάσει να γίνει η Αλβανία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη διαφθορά,  μεγάλα και συμβιβαστικά πρότυπα δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν από την αρχή της θητείας και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις θα είναι η πρόοδος της δημοκρατίας στις συμμαχικές χώρες και πέραν αυτής, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς: δύο πολύ σημαντικοί άξονες, που αντικατοπτρίζονται στην Αλβανία προβληματικά. Στις εκθέσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών θεσμών σημειώνεται πλήθος προβλημάτων που έχει η Αλβανία με τη διαφθορά και τη δημοκρατία», είπε ο κ. Μουσταφάι.

Ένα άλλο σημαντικό μήνυμα από αυτή την επίσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Μουράτι, σχετίζεται με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τα μακροπρόθεσμα ρωσικά σχέδια για εκτόνωση της σύγκρουσης στη Βαλκανική χερσόνησο.

Αυτοί οι ερευνητές βλέπουν το γεγονός ότι μετά τα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πηγαίνει στο Μόναχο για το ετήσιο συνέδριο ασφαλείας, όπου φέτος περισσότερο από ποτέ θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη, την Ουκρανία, αλλά και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Θεωρούν επίσης ότι σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη του υπουργού Μπλίνκεν έρχεται λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας και αναμένεται να συμμετάσχει ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

VOA

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ