Οι Βούλγαροι προσπαθούν να πουλήσουν το ρωσικό διυλιστήριο του Μπουργκάς στους Αμερικανούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φως στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεφ στην Ουάσιγκτον έριξε το υπουργείο Οικονομικών.

«Η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία με τις ΗΠΑ ήταν έμφαση σε βασικές συναντήσεις του υπουργού Βασίλεφ», ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, μίλησε με τον Άμος Χόχσταϊν, Αναπληρωτή Βοηθό του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και Ανώτερο Σύμβουλο σε θέματα Ενέργειας και Επενδύσεων.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν «οι δυνατότητες μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή των Βαλκανίων και η ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικού αγοραστή για το διυλιστήριο «Burgas Lukoil». Ο Βασίλεφ και ο Χόχσταϊν μίλησαν για την ενεργειακή συνδεσιμότητα κατά μήκος του άξονα Βορρά-Νότου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Πριν από μήνες, ο Ασέν Βασίλεφ ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπουργκάς ήθελε να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στη  Βουλγαρία.

 Και δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να «διευκολύνει» τη LUKoil σε αυτή την πρόθεση, καθώς και ότι ελπίζει σε δυτικούς επενδυτές.

Η ρωσική εταιρεία επιβεβαίωσε, αν και απρόθυμα, ότι όντως επανεξετάζει την παραμονή της στη Βουλγαρία, αλλά τόνισε ότι δεν είχε εξουσιοδοτήσει τρίτους να αναζητήσουν αγοραστές και ότι δεν είχε ακόμη προσλάβει συμβούλους για έρευνα και μια πιθανή συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος φαινομενικής πώλησης μέσω της οποίας η Lukoil θα διατηρήσει πραγματικά την επιρροή της στη βουλγαρική αγορά.

 Είναι ανένδοτοι ότι θα ήταν καλύτερο για τον νέο επενδυτή να είναι μια εταιρεία από τις ΗΠΑ ή μια χώρα της ΕΕ, παρά από το Καζακστάν ή το Αζερμπαϊτζάν, που έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

24 Часа

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ