Μπλίνκεν στην Αλβανία: Τον επόμενο μήνα ανοίγει η αεροπορική βάση στην Κουτσόβα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον πρωθυπουργό Ράμα, ότι η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα θα ανοίξει τον επόμενο μήνα.

Ο Μπλίνκεν συνεχάρη την Αλβανία για τη συμβολή της κατά τα 15 χρόνια της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως αξιόπιστο εταίρο.

«Κατά τα 15 χρόνια της στο ΝΑΤΟ, η Αλβανία έχει συνεισφέρει σημαντικά στη συμμαχία μας. Τα αλβανικά στρατεύματα βοηθούν στη διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, στον περιορισμό της επιθετικότητας της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Τον επόμενο μήνα θα εγκαινιάσει την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα. Και οι 31 από τους 32 σύντομα συμμάχους μας φέρνουν διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες, αλλά ο καθένας έχει την ίδια δέσμευση να βοηθάει ο ένας τον άλλον και να θυσιάζεται. Τα τελευταία χρόνια, κάθε χώρα του ΝΑΤΟ έχει αυξήσει το ποσοστό άμυνας στο 2% του ΑΕΠ, επομένως η συμμαχία είναι ακόμη πιο ισχυρή σήμερα χάρη σε αυτό. Είμαστε ευγνώμονες που η Αλβανία κάνει αυτό που της αναλογεί και δεσμεύεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της», είπε ο Μπλίνκεν.

Η Ναυτική βάση το Δυρράχιο

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι μέρος των συζητήσεων ήταν η κατασκευή της ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο λιμάνι του Δυρραχίου, αλλά η κατασκευή της εξαρτάται από το σχέδιο της συμμαχίας για τη διανομή περιουσιακών στοιχείων και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Όταν πρόκειται για τη ναυτική βάση στο λιμάνι του Δυρραχίου, αυτό είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και θα συνεχίσουμε να συζητάμε μέσω του ΝΑΤΟ και του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπλίνκεν μίλησε για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, η οποία, όπως είπε, ήταν μια δύσκολη διαδικασία που τώρα αποδίδει αποτελέσματα.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι με τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, πολλά μέλη του οργανωμένου εγκλήματος αντιμετωπίζουν δικαστικές διαδικασίες.

«Ο Πρωθυπουργός είναι ένας εξαιρετικός εταίρος των ΗΠΑ. Αυτή η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Κάνουμε πράγματα μεταξύ μας και ο ένας για τον άλλον, ώστε να ωφεληθεί και ο αλβανικός λαός. Ενώ η Αλβανία ήταν προσωρινό μέλος του ΣΑΗΕ, έχουμε μιλήσει για σημαντικά πράγματα. Για την Ουκρανία, που έχει αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε πολλά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Συζητήσαμε για την προώθηση της ασφάλειας που μοιραζόμαστε μαζί. Η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που βοήθησαν την Ουκρανία και αυτή τη στιγμή είναι μια από τις 10 κορυφαίες χώρες που βοηθούν την Ουκρανία, σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Κατά τη διάρκεια 15 χρόνων στο ΝΑΤΟ, η Αλβανία έχει συμβάλει ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.

Στον απόηχο των κυβερνοεπιθέσεων του Ιράν, οι ΗΠΑ βοήθησαν να εκπαιδεύσουν εμπειρογνώμονες στον εξοπλισμό ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικές επιθέσεις.

Η Αλβανία έχει φιλοξενήσει χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες. Ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς από τους Αφγανούς που έχουν εκκενωθεί, αυτούς που πρόκειται να περάσουν στις ΗΠΑ. Είμαστε πραγματικά εμπνευσμένοι από τον τρόπο που το κάνατε αυτό.

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Αλβανία δεν ήταν απλή και γρήγορη, αλλά σήμερα βλέπουμε αποτελέσματα. Σε δικαστικές διαδικασίες καταλήγουν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος.

Και οι δύο δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν παραπληροφόρηση και αυτό οδηγεί στη διάβρωση της εμπιστοσύνης και έχουμε υιοθετήσει το μνημόνιο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

 

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ