Οι πρώτοι καρποί της επίσκεψης Ερντογάν στο Κάιρο: Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική ενεργειακή εταιρεία «Botaş» συμφώνησε με την Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου (EGAS) για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή της, η Botaş, η οποία ανήκει στο τουρκικό κράτος, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της είχαν συνομιλίες με τους ομολόγους τους στην αιγυπτιακή εταιρεία στο περιθώριο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δύο εταιρείες συζήτησαν επιχειρηματικές ευκαιρίες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τη συνεργασία σε υποδομές φυσικού αερίου και υπόγεια αποθήκευση.

Αυτό έρχεται μετά από δήλωση του Τούρκου Προέδρου, την Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την αξιολόγηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο Ερντογάν και ο Σίσι συμφώνησαν στις πρόσφατες συζητήσεις τους στο Κάιρο να επιδιώξουν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις

Στις 14 Φεβρουαρίου 2024, ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το Κάιρο μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στην πρώτη επίσκεψή του από τότε που η Άγκυρα και το Κάιρο ανέβασαν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ τους πάλι σε επίπεδο πρεσβευτών.

Αυτό έρχεται αφότου η Άγκυρα και το Κάιρο ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2023 ότι οι διπλωματικές τους σχέσεις θα αποκατασταθούν στο επίπεδο των πρεσβευτών, μετά από σχεδόν μια δεκαετία διαφωνιών και αμοιβαίων αψιμαχιών στα μέσα ενημέρωσης.

Οι ηγέτες των δύο χωρών επανέλαβαν την επικοινωνία τους τελευταίους μήνες, καθώς έδωσαν τα χέρια για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA στο Κατάρ και στη συνέχεια συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην ινδική πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, τον Σεπτέμβριο του 2023, και επικοινώνησαν επίσης αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες, και στη συνέχεια συνεχάρη και τους δύο για τη νίκη τους στις προεδρικές εκλογές.

Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο ήταν τον Νοέμβριο του 2012, μετά από παρόμοια επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ήταν τότε πρωθυπουργός, όπου συναντήθηκε στην αραβική χώρα με τον πρώην πρόεδρό της, Μοχάμεντ Μόρσι.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ