Μητσοτακης στην 60ή Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου: Υπεραμύνθηκε των δαπανών λόγω της τουρκικής απειλής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο…» υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην 60ή Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, υπεραμυνόμενος επί της ουσίας των δαπανών για την αμυντική θωράκιση της χώρας, λόγω της τουρκικής απειλής.

«Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην άμυνά μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης δεν αντιμετωπίζουν» είπε και τόνισε ότι «αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγισή μας, καθώς οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση, εξαιτίας της τεχνολογικής και ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι οικονομίες μας εξέρχονται από την πανδημία».

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το κατά πόσο οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορά της και παρ’ όλα αυτά ήταν αυτή που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πάντα η Ελλάδα δαπανούσε πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνά της, όμως στο ερώτημα «μπορείτε να κάνετε εξωτερική πολιτική με βάση τον προϋπολογισμό;» είπε πως «η απλή απάντηση για εμένα είναι “όχι”».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εμπέδωση μιας πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι η καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνάς τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να εξορθολογίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις για το πού θα κατευθύνουμε τους πόρους μας, δεν μπορεί να υπάρχουν έξι και επτά διαφορετικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, και στον νέο τρόπο με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner και η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Diana Mondino.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ