Συμφωνίες δισεκατομμυρίων της Ουκρανίας με Μαρκόν και Σολτς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλή επιτυχία σήμερα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε διμερείς συμφωνίες τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τον Όλαφ Σολτς για θέματα ασφάλειας.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του συναντήθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου και υπέγραψαν μια συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στο να διασφαλίσει σε μακροχρόνιο πλαίσιο τη χορήγηση στρατιωτικής και μη υποστήριξης στην Ουκρανία, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κείμενο της συμφωνίας η Γαλλία αναφέρει ότι αναλαμβάνει να παράσχει το 2024 ποσό ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ακολουθώντας τη γαλλική υποστήριξη ύψους 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ το 2022 και ύψους 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Νωρίτερα χθες, ο Ζελένσκι βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου και εξασφάλισε μια «ζωτικής σημασίας» υποστήριξη από τη Γερμανία, με τον Γερμανό καγκελάριο να υπογράφει συμφωνία, η οποία προβλέπει παροχή βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία, και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την παράδοση 36 αντιαρματικών οβίδων και τροχοφόρων οβιδοβόλων, 120.000 φυσιγγίων πυροβολικού, δύο επιπλέον συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων Iris-T. «Η συμφωνία δείχνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Σολτς και επανέλαβε την έκκλησή του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για έγκριση περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται πως σημερα ο Ζελένσκι αναμένεται να ταξιδέψει στο Μόναχο, όπου και θα μιλήσει στη Διάσκεψη Κορυφής για την Ασφάλεια, ενώ θα έχει συνάντηση, μεταξύ άλλων, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ