Η πώλησή F-16 στην Τουρκία είναι παράνομη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων και αιχμών, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίστεψε ότι βρήκε τη μαγική φόρμουλα για να αναγκάσει τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν να άρει το βέτο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ημέρα που το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την έγκριση του Ερντογάν για τη Σουηδία, ο Λευκός Οίκος κάλεσε μέλη του Κογκρέσου να άρουν τη δέσμευσή τους σε μια πώληση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αγοράς F-16 και υλικών αναβάθμισης των. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, μπορεί να το αποκαλούν περίπλοκη διπλωματία, αλλά μια πιο ειλικρινής εκτίμηση είναι ότι ήταν ταπεινωτική συναίνεση στον εκβιασμό της Τουρκίας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2024, ο Μπάιντεν υπέγραψε ένα προεδρικό μνημόνιο για να εξουσιοδοτήσει την ταχεία διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας σε χώρες που παραβιάζουν τη διεθνή προστασία των αμάχων. Πολιτικά, ήλπιζε να κατευνάσει μια σημαντική αραβική και μουσουλμανική εκλογική περιφέρεια στο Μίσιγκαν, που ήταν αναστατωμένη από την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της χαρακτηριζόμενης από τις ΗΠΑ τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς.

Είναι καιρός το Κογκρέσο να πει στον Λευκό Οίκο ότι, η πώλησή του F-16 στην Τουρκία είναι  παράνομη. Η Τουρκία βομβαρδίζει τακτικά αμάχους στη Συρία και το Ιράκ. Καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονταν στη Γάζα, η Τουρκία χρησιμοποίησε συστηματικά drones και F-16 για να καταστρέψει μη στρατιωτικές και οικονομικές υποδομές σε περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία επίσης πλησιάζει στο τέλος του μισού αιώνα. Είναι παράνομο σύμφωνα με κάθε ερμηνεία του διεθνούς δικαίου.

Τα κατεχόμενα εδάφη στην βόρεια Κύπρο, ωστόσο, ήταν μέρος μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας που η Τουρκία κατέλαβε και έκανε εθνοκάθαρση. Ούτε, παρά τη ρητορική της, η Τουρκία επιδιώκει να προστατεύσει τους μουσουλμάνους ιθαγενείς της Κύπρου. Αντιθέτως, επιδιώκει να τους αντικαταστήσει με μουσουλμάνους ιθαγενείς της Τουρκίας. Είναι απλά το σύγχρονο Lebensraum. Το ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να εδραιώσει τις επιχειρήσεις της ήταν πάντα ντροπιαστικό, αλλά ο Μπάιντεν το έκανε πλέον παράνομο. Δεν μπορούν να υπάρξουν πωλήσεις F-16 στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι, έως ότου απομακρύνει κάθε στρατιώτη από το νησί.

Το ίδιο ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να καθαρίσει εθνοτικά την Αρμενική κοινότητα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να σκοτώσει πέντε Αρμένιους στρατιώτες στις 13 Φεβρουαρίου στην ίδια την Αρμενία.

Το προεδρικό μνημόνιο του Μπάιντεν είναι πραγματικότητα. Όποια και αν είναι η επιθυμία του Λευκού Οίκου, οποιαδήποτε πώληση F-16 στην Τουρκία είναι πλέον παράνομη, όπως και οι  πωλήσεις στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς ο Blinken συνεχίζει την πολιτική του ηθικής ισοδυναμίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Ο Μπάιντεν μπορεί να λέει το αντίθετο στους ηγέτες του Κογκρέσου, αλλά το Κογκρέσο δεν πρέπει να αποδεχθεί μια τέτοια ασυνέπεια.

Michael Rubin

aei.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ