Αρνούνται να ανακτήσουν τα βίντεο της φόρτωσης απο τα Τεμπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για δύο διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών

Γράφει η Μαίρη Μπενέα

Μία ακόμη ανατροπή στην εικόνα του έξω από το κάδρο των ευθυνών, για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, που προσπάθησε να δημιουργήσει καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, προκύπτει από την ανάκριση, που διενεργεί ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της έρευνας του, έχει καλέσει σε απολογία δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών, επί υπουργίας Κώστα Αχ. Καραμανλή, που κατηγορούνται για εγκληματικές παραλείψεις, που οδήγησαν στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, στα χέρια του ανακριτή κ. Μπακαίμη –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- βρίσκονται έγγραφα-φωτιά, βάσει των οποίων το Υπουργείο Μεταφορών είχε ενημερωθεί, για τον κίνδυνο δυστυχήματος, όπως συνέβη στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Πρόκειται για email και εξώδικα, παρόμοια με την επιστολή-κόλαφο, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο Πατέρα, με πρώτο όνομα στην κοινοποίηση αυτό του Κώστα Καραμανλή και δεύτερο του τότε υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ενώ ενήμερη ήταν και η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

Με την επιστολή ο πρώην υπουργός είχε ενημερωθεί εγκαίρως για «τον ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», όπως πράγματι συνέβη λίγο καιρό μετά, στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης, ετοιμάζει κατηγορητήρια για δύο πρώην διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι φέρονται να είχαν ενημερωθεί, κυρίως με email, για τον ορατό κίνδυνο δυστυχήματος, χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια, για να το αποτρέψουν.

Οι κατηγορίες, για τις οποίες θα κληθούν να απολογηθούν τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, δια παραλείψεως, που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων και επισύρουν ποινές κάθειρξης από δέκα χρόνια ως ισόβια, καθώς επίσης και πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, βαριές σωματικές βλάβες από αμέλεια και ελαφρές σωματικές βλάβες από αμέλεια, που επισύρουν μικρότερες ποινές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών αναμένεται να ρίξουν την αυλαία στην ανάκριση, αφού προηγουμένως απολογηθούν τα 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, που αντιμετωπίζουν επίσης αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Ο ανακριτής αναμένεται να καλέσει επίσης σε απολογία και εκπρόσωπο της ΡΑΣ, που έχει την αρμοδιότητα για τη ρύθμιση και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς.

Το έργο της διερεύνησης από τον ανακριτή, φέρεται να τελειώνει εδώ

Το έργο της διερεύνησης των στοιχείων της υπόθεσης από τον ανακριτή, φέρεται να τελειώνει εδώ, καθώς οι δικαστικές Αρχές επιθυμούν να ολοκληρωθεί το συντομότερο η δικογραφία και να προσδιοριστεί η δίκη μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και εάν φτάσει στο ακροατήριο με ελλείψεις.

Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί απορρίφθηκε από την Εισαγγελία Εφετών το αίτημα του ανακριτή να σταλούν σε εγκληματολογικά εργαστήρια του Καναδά οι σκληροί δίσκοι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, προκειμένου να γίνει ανάκτηση του βιντεοληπτικού υλικού, που θα απεδείκνυε, εάν μετέφερε παράνομο εύφλεκτο υλικό, όπως έχει καταγγελθεί και εν μέρει έχει προκύψει από ποσότητες που βρήκαν καθυστερημένα οι πραγματογνώμονες των συγγενών θυμάτων, οι οποίοι κάνουν λόγο για ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο.

Το αίτημα του ανακριτή, να σταλούν οι σκληροί δίσκοι στον Καναδά απορρίφθηκε, για λόγους οικονομίας της διαδικασίας, προκειμένου να φτάσει η υπόθεση σε δίκη το συντομότερο.

Προηγουμένως είχε επιχειρηθεί ανάκτηση των στοιχείων από τον ανακριτή, που έστειλε το υλικό στην ΕΥΠ και στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, χωρίς να καταφέρουν να ανακτήσουν σημαντικά ευρήματα, τίποτα περισσότερο, πέρα από λίγα καρέ.

*ΠΗΓΗ: «ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ