Ενισχύεται η συμμαχία Ιράν – Αρμενίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν και η Αρμενία συμφώνησαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την κατασκευή γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα Νουρντουζ-Αγκαράκ για να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Αρμενίας, ισοδυναμεί με επίθεση κατά του Ιράν.

Η συμφωνία επετεύχθη στο περιθώριο της 18ης συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ιράν-Αρμενίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν την Κυριακή.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υφυπουργός Οδών του Ιράν Χειρολάχ Χαντέμι είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εδαφικής Διοίκησης και Υποδομών της Αρμενίας για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανάπτυξη διαδρόμων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών, η κατασκευή σηράγγων καθώς και η εξαγωγή μηχανολογικών και τεχνικών υπηρεσιών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο αξιωματούχοι.

Συζήτησαν επίσης την κατασκευή μιας γέφυρας οχημάτων στο κοινό συνοριακό πέρασμα Norduz και συμφώνησαν να ξεκινήσουν μελέτες σκοπιμότητας εντός ενός μήνα μετά την υπογραφή του μνημονίου υποεκτίμησης της 18ης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ιράν-Αρμενίας.

Η γέφυρα θα χρησιμεύσει ως κύριο βήμα για την ολοκλήρωση του στρατηγικά σημαντικού έργου Διεθνούς Διαμετακομιστικού Διαδρόμου Βορρά-Νότου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ