Πρόεδρος Τουρκίας για Αζερμπαϊτζάν «Προχωράμε στη βάση ενός έθνους – δύο κρατών»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε με επίσημη τελετή τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν και ο Αλίεφ, που είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, σημειώνει το Ajans Haber.

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Προέδρου Ερντογάν είναι τα εξής:

«Βλέπουμε ότι η συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν προχωρά στη βάση ενός έθνους, δύο κρατών, όπως τόνισε ο αείμνηστος Χαϊντάρ Αλίεφ.  Ο συνολικός όγκος του εμπορίου μας έφτασε τα 7,5 δισ. δολάρια για πρώτη φορά πέρυσι.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι προσθέσαμε μια νέα διάσταση στην ενεργειακή μας συνεργασία με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Iğdır-Nahçıvan. Θα συνεχίσουμε την υποστήριξη και τις πρωτοβουλίες μας προς το Αζερμπαϊτζάν έως ότου ακυρωθεί η απόφαση να αποτραπεί η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στις συνεδριάσεις της PACE.

1 206

Κατά τις συναντήσεις μας, συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο.

Σε αυτή τη διαδικασία, ενεργούμε ώμο με ώμο με το Αζερμπαϊτζάν. Με το τέλος της κατοχής στο Καραμπάχ, άνοιξε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να μην κλείσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπογραφή μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα αποτελέσει μια νέα πηγή ελπίδας για σταθερότητα στην περιοχή μας και στον κόσμο.

Πιστεύω ότι η Αρμενία πρέπει επίσης να αξιολογήσει αυτή τη διαδικασία με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προοπτική. Καλούμε επίσης τρίτους να συμβάλουν στη διαδικασία.

«Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους αδελφούς μου στο στρατό του Αζερμπαϊτζάν».

 Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είναι τα εξής:

«Η ενότητα Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός παράγοντας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρασία. Η Τουρκία έχει λόγο στον κόσμο σήμερα. Η ενοποίηση του τουρκικού κόσμου και η συνύπαρξη λαών με κοινούς πολιτισμούς θα ενισχύσουν τη δύναμη κάθε μέλους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών».

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, Ερσίν Τατάρ, προσκλήθηκε να παραστεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα.

«Αυτό θα επιταχύνει την ενότητα του τουρκικού λαού», όπως είπε.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ