Κοινωνική μάστιγα πλέον η βια των ανηλίκων στα σχολεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα περιστατικά βίας στα σχολεία, με καθηγητές συχνά να οδηγούνται στα Τμήματα για σοβαρά περιστατικά που εκτυλίσσονται ακόμη και εν ώρα μαθήματος. Μόνο τις τελευταίες μέρες, δυο εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν στις Αρχές για επεισόδια, που έγιναν στα σχολεία τους, ενώ οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών διαμαρτύρονται για τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται στις σχολικές αίθουσες, την ώρα που εκείνοι πρέπει να ανταποκριθούν στα διδακτικά τους καθήκοντα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες, συνελήφθη μία δασκάλα σε σχολείο του Αιγάλεω, από ολόκληρο αστυνομικό απόσπασμα, με τέσσερις μηχανές, οκτώ άνδρες της Ζήτα και περιπολικά, μετά από μήνυση μητέρας.

Παράλληλα, στην Ασφάλεια κατέληξε και διευθύντρια Γυμνασίου της περιοχής Αχαρνών, όταν δύο ανήλικοι κακοποίησαν σεξουαλικά μικρότερο συμμαθητή τους. Οι αμούστακοι δράστες περίμεναν να ολοκληρωθούν τα μαθήματα, πλησίασαν το παιδί, το έγδυσαν και στην συνέχεια ασέλγησαν σε βάρος του. Ο 12χρονος ενημέρωσε τους γονείς του και τη Δευτέρα πήγαν στο σχολείο. Οι γονείς καυγάδισαν τόσο με τους μαθητές που βρίσκονταν πίσω από την σοκαριστική πράξη, όσο και με τη διευθύντρια του σχολείου, ενώ τελικά παρενέβη η Αστυνομία προχωρώντας σε προσαγωγές.

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών

«Το σχολείο είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Όταν μια κοινωνία νοσεί, τα συμπτώματα της ασθένειας θα προσβάλλουν και το σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς, ως εκπαιδευτικοί στο σχολείο εισπράττουμε “ως σάκος του μποξ” καθημερινά όλα τα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα των μαθητών και των γονέων τους τα οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας έχουν γιγαντωθεί», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, με αφορμή την άδικη σύλληψη συναδέλφισσας σε σχολείο της περιοχής, μετά από μήνυση μητέρας, έβγαλε ανακοίνωση, σε μία προσπάθεια να ακουστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά.

«Η Κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται και δεν λύνει τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικογένειας. Το Υπουργείο Παιδείας εθελοτυφλεί και κωφεύει στα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της Παιδείας. Προχωρά σε εξαγγελίες νομοθετικών ρυθμίσεων με επικοινωνιακή χρυσόσκονη, χωρίς διάλογο και χωρίς να ακούει τις απόψεις των μάχιμων εκπαιδευτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν:

«Το σχολείο είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Όταν μια κοινωνία νοσεί, τα συμπτώματα της ασθένειας θα προσβάλλουν και το σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς, ως εκπαιδευτικοί στο σχολείο εισπράττουμε ”ως σάκος του μποξ” καθημερινά όλα τα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα των μαθητών και των γονέων τους τα οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας έχουν γιγαντωθεί».

«Ποιος και πώς μας προστατεύει σε αυτές τις καταστάσεις;»

Οι καθηγητές εξηγούν πως ηθικοί αυτουργοί και υποκινητές των επιθέσεων που δέχονται στο σχολείο είναι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο. «Είναι δυστυχώς το φαινόμενο γονείς να στρέφονται κατά εκπαιδευτικών (καταγγελίες, μηνύσεις, αναφορές, ακόμα και χειροδικίες) και η κατάσταση αυτή να αποτελεί πια μια καθημερινότητα στα σχολεία», σημειώνουν και συνεχίζουν διερωτώμενοι:

«Ρωτάμε λοιπόν τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας: Ποιος και πώς μας προστατεύει σε αυτές τις καταστάσεις; Τι θα γίνει με την πλατφόρμα την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο για τις ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες; Πόσους εκπαιδευτικούς θα πρέπει ακόμα να συλλάβει η αστυνομία μέσα στα σχολεία; Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη, ποιος θα απολογηθεί για το διασυρμό, την ταλαιπωρία και την κατασυκοφάντηση των συναδέλφων μας;».

«Απαιτούμε και δικαιούμαστε σεβασμό στο έργο μας»

Τέλος, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν θα δεχτούν να γίνουν άλλο ο «σάκος του μποξ» κανενός. «Παλεύουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να βγάλουμε στην κοινωνία μορφωμένους, δημοκρατικούς, ολοκληρωμένους πολίτες. Ονειρευόμαστε ένα δημοκρατικό σχολείο που θα χωρά όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Δίνουμε την ψυχή μας καθημερινά για το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, τους μαθητές και τους γονείς τους», υπογραμμίζουν και καταλήγουν τονίζοντας:

«Θέλουμε τους γονείς στο πλευρό μας σε αυτόν τον αγώνα και όχι απέναντί μας. Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι, έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες. Είμαστε κομμάτι της εργατικής πλειοψηφίας του τόπου μας. Απαιτούμε και δικαιούμαστε σεβασμό στο έργο μας. Η συναδέλφισσα δεν είναι μόνη σε αυτήν την περιπέτεια. Ο Σύλλογος μας είναι στο πλευρό της. Θα φροντίσουμε για την νομική υποστήριξη της, θα καλύψουμε όλα τα έξοδα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταπέσουν οι άδικες και αστήρικτες κατηγορίες. Θα στηρίξουμε το σχολείο και τους συναδέλφους μας. Αν χρειαστεί, θα βοηθήσουμε ακόμα το παιδί και την οικογένειά του γιατί εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο κοινωνικός μας ρόλος και τι συμβαίνει αληθινά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ