Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ: Οι Χούθι χρησιμοποιούν ιρανικά υποβρύχια drone για τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια πλατφόρμα που συνδέεται με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το Ιράν έχει στείλει υποβρύχια drones στους Χούθι στην Υεμένη και τα χρησιμοποιεί για να επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο US Navy News, η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ότι οι ναυτικές της δυνάμεις κατέστρεψαν ένα υποβρύχιο drone στα ελεγχόμενα από τους Χούθι ύδατα γύρω από την Υεμένη θεωρείται νέα απειλή που εισέρχεται στη γραμμή σύγκρουσης, όπως ανέφερε ο ιστότοπος. Είναι η πρώτη φορά που το κίνημα των Χούθι παρατηρείται να χειρίζεται μη επανδρωμένα υποβρύχια από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις τον περασμένο Οκτώβριο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξέδωσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την αναχαίτιση αποστολής όπλων από το Ιράν προς τους Χούθι στην Υεμένη από την Αμερικανική Ακτοφυλακή τον Ιανουάριο.

 Περιλάμβαναν εξαρτήματα για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) και, ειδικότερα, μη επανδρωμένα υποβρύχια (UUVs), σύμφωνα με εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

 Η κατάσχεση όπλων συνδέει την απειλή των Χούθι με υποβρύχια drone με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που παρέχει το Ιράν.

Το άρθρο, που ετοίμασε ο H. I. Sutton, συγγραφέας και αναλυτής που ειδικεύεται στα υποβρύχια και τα υποβρύχια συστήματα, σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με το μη επανδρωμένο υποβρύχιο που καταστράφηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις αυτή την εβδομάδα ή τα μέρη που καταλήφθηκαν.

 Οι δημοσιευμένες εικόνες δείχνουν μόνο ένα τμήμα της προπέλας και αυτά τα κομμάτια είναι συνεπή με τα drones που χρησιμοποιεί το Ιράν.

Το άρθρο παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μη επανδρωμένα υποβρύχια και ανέφερε ότι, εκτός από αυτά που φαίνονται στο Ιράν, είναι παρόμοια με τις τορπίλες ή  μονόδρομα υποβρύχια drones (OWA-AUVs).

 Αυτά τα υποβρύχια έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από μια κανονική τορπίλη, αλλά είναι πιο αργά, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά ενάντια σε σταθερούς στόχους, όπως πλοία στο λιμάνι ή σε άγκυρα.

 Ο τύπος που χρησιμοποιείται συνήθως στο Ιράν, σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να εξοπλιστεί με κοντό ιστό, ίσως για να παρακολουθεί τον στόχο πριν την επίθεση. Η συσκευή θα μπορούσε να λειτουργήσει εξ αποστάσεως με σύρμα, παρόμοια με τις τορπίλες με σύρμα. Αυτό θα του επέτρεπε να εμπλέκει κινούμενους στόχους.

Ο συγγραφέας πρόσθεσε: «Το Ιράν μπορεί να το είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν εναντίον δεξαμενόπλοιων στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Επισήμανε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπίσουν υποβρύχια όπλα σε σύγκριση με τα επιφανειακά drones.

 «Έχουν περισσότερο ένα στοιχείο αιφνιδιασμού στον στόχο και μπορούν να προκαλέσουν τρύπες κάτω από την ίσαλο γραμμή που μπορεί να είναι πιο επιζήμιες. Απαιτούν επίσης μια διαφορετική σειρά τακτικών για τη συνοδεία πολεμικών πλοίων για να τους αντιμετωπίσουν. Η Ουκρανία έχει δείξει ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα των εκρηκτικών drone εναντίον ρωσικών στόχων.

 Οι Χούθι είχαν μικρότερη επιτυχία, «αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία του αμερικανικού ναυτικού και των συμμαχικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή».

Al-Masdar

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ