Το αγγλικό «FBI» άνοιξε γραφείο ερευνών στα Τίρανα για «Αλβανούς εγκληματίες του Λονδίνου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η NCA, η βρετανική υπηρεσία κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ζητά έρευνα και δήμευση περιουσιακών στοιχείων που επωφελήθηκαν από το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία, εκείνων που είναι γνωστοί ως «Τραμπούκοι του Λονδίνου».

Για το λόγο αυτόν – γράφουν τα αλβανικά media- ήρθε στα Τίρανα ο γενικός διευθυντής της NCA Graeme Biggar, όπου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον επικεφαλής της αλβανικής υπηρεσίας κατά του εγκλήματος – SPAK, Αλτίν Ντουμάνι.

To μνημόνιο θα χρησιμεύσει για κοινές έρευνες μεταξύ NCA και SPAK,  όπως η ταυτοποίηση και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων εκείνων των Αλβανών που συνελήφθησαν από την NCA και στη συνέχεια καταδικάστηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν στον SPAK όλες οι αποφάσεις των αγγλικών δικαστηρίων για τους Αλβανούς πολίτες που καταδικάστηκαν για οργανωμένο έγκλημα.

Η ειδική εισαγγελία σχολίασε την υπογραφή αυτού του μνημονίου ως «θεσμοθέτηση της επιτυχημένης συνεργασίας που έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ του SPAK και της NCA, στην κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της διαφθοράς ανώτατων δημοσίων στελεχών».

Διευκρινιστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της NCA για αυτή τη συνεργασία με τον SPAK.

«Οι αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου είναι κρίσιμοι εταίροι για την NCA στη σοβαρότητα του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, για την υπεράσπιση του κοινού. Η υπογραφή αυτού του μνημονίου με τον SPAK εμβαθύνει τη δέσμευση για συνεργασία στην υπηρεσία των δύο χωρών» .

Από την ίδρυσή της το 2013, η NCA έχει ερευνήσει εκατοντάδες αλβανικές εγκληματικές ομάδες στην Αγγλία, οδηγώντας τες στη δικαιοσύνη.

Αυτή η υπηρεσία γνωστή ως αγγλικό FBI, με ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 859 εκατομμυρίων λιρών, έχει αναπτύξει επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε Αλβανούς στην Αγγλία που εμπλέκονται σε διακίνηση κοκαΐνης, διακίνηση όπλων, διακίνηση μεταναστών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 Νωρίτερα, ο διευθυντής της NCA, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Ταουλάντ Μπάλα, όπου μίλησαν για κοινές επιχειρήσεις με την κρατική αστυνομία και βοήθεια με τεχνογνωσία για αυτοκάθαρση της αστυνομίας.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους η NCA και η αγγλική αστυνομία ζήτησαν από την αλβανική αστυνομία στοιχεία για περισσότερους από 1.700 Αλβανούς στο νησιωτικό κράτος, που θεωρούνται θέματα ενδιαφέροντος για τις έρευνές τους.

 Από τη δημιουργία της NCA, 6 στελέχη αυτής της υπηρεσίας έχουν τοποθετηθεί στα Τίρανα, οι οποίοι συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Εγκληματικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων στην Κρατική Αστυνομία.

Top Channel

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ