Ο Τζίμι Κάρτερ και ο πόλεμος στη Γάζα- Ένα σημείωμα για τον 99χρονο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είναι 99 ετών, κατέχει πολλά ρεκόρ.

 Είναι ο γηραιότερος εν ζωή Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία και έχει τη μεγαλύτερη περίοδο γάμου με την πρώτη κυρία από οποιονδήποτε πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και φέτος σημειώνει νέο ρεκόρ.

Νέο ρεκόρ για τον Κάρτερ

2 122

Το νέο ρεκόρ του Κάρτερ αποκαλύφθηκε από την Ιστορική Ένωση του Λευκού Οίκου, όταν αποκάλυψε τον ετήσιο χριστουγεννιάτικο στολισμό της, την περασμένη Τετάρτη, που περιλαμβάνει τον Κάρτερ φέτος, ο οποίος είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος εν ζωή που τιμήθηκε με επίσημη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στον Λευκό Οίκο.

Τόσο η μπροστινή όσο και η πίσω πλευρά του χριστουγεννιάτικου δένδρου περιέχουν ένα περιστέρι ειρήνης, σύμβολο του έργου του Κάρτερ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, και ίσως το πιο σημαντικό της αιγυπτιακής-ισραηλινής συνθήκης ειρήνης που υπογράφηκε στο βόρειο γκαζόν του Λευκού Οίκου στις 26 Μαρτίου 1979, σύμφωνα με την Ένωση Λευκού Οίκου στον ιστότοπό της.

Το υποβρύχιο του Κάρτερ

Στο πίσω μέρος του στολιδιού απεικονίζεται το USS Jimmy Carter, το τελευταίο από τα πυρηνικά υποβρύχια της κλάσης Seawolf του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2005, το μοναδικό υποβρύχιο που πήρε το όνομά του από έναν εν ζωή πρόεδρο.

Η υδρόγειος σφαίρα στο Carter Presidental Center, μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, συμβολίζει τη δια βίου εργασία του Κάρτερ στη διατήρηση του περιβάλλοντος καθώς τα φιστίκια και τα λουλούδια κοσμούν το κάτω μέρος του στολιδιού, μια υπενθύμιση των χρόνων του ως αγρότης φιστικιών και επιχειρηματίας στο Ραδιοφωνικό Δίκτυο της Φωνής της Αμερικής.

Πρώτη φορά

Η τιμή σηματοδοτεί «την πρώτη φορά στην ιστορία του προγράμματος στολισμού της κοινωνίας που μπόρεσε να παρουσιάσει έναν εν ζωή πρόεδρο», δήλωσε ο Στούαρτ ΜακΛόριν, πρόεδρος της ιστορικής εταιρείας, η οποία διαθέτει μια σειρά από στολίδια που τιμούν έναν διαφορετικό πρόεδρο κάθε χρόνο, μια σειρά της υπηρεσίας τους.

Ο ΜακΛόριν πρόσθεσε: «Ο Κάρτερ, ο οποίος κατατάσσεται στην 39η θέση στη λίστα, είναι ο μόνος πρόεδρος που παρακολούθησε τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Ρόζαλιν, μετά την αποφοίτησή του το 1946, και συνέχισε να υπηρετεί στο Ναυτικό για επτά χρόνια πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, την Πλέινς, στην Πολιτεία Τζόρτζια.»

Ο Κάρτερ γιόρτασε την επέτειο ενός έτους σε οίκο ευγηρίας

3 28

Ο πρώην πρόεδρος γιόρτασε έναν χρόνο από την τοποθέτησή του σε οίκο ευγηρίας, την περασμένη Κυριακή, αφού γιόρτασε τα 99α γενέθλιά του τον περασμένο Οκτώβριο, και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στις 29 Νοεμβρίου για να παραστεί στην κηδεία της συζύγου του, Ρόζαλιν Κάρτερ.

Ο Κάρτερ έχει επιβιώσει από μεταστατικό καρκίνο του εγκεφάλου, καρκίνο του ήπατος και μια σειρά από φόβους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο μετά από πτώση το 2019, και εισήλθε σε νοσηλεία τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από μια σειρά παραμονής του στο νοσοκομείο.

«Είναι πολύ γερασμένος και πολύ αδύναμος», είπε ο συγγραφέας Jonathan Alter, ο οποίος εξιστόρησε τη ζωή του Κάρτερ στο βιβλίο του “The Best of Him”.

“Όταν είσαι 99, διάφορα συστήματα στο σώμα σου αρχίζουν να καταρρέουν. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν πάσχει από… οποιαδήποτε υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή καρκίνο».

O Πόλεμος της Γάζας

Τους τελευταίους μήνες, το «Carter Center» ζήτησε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος απειλεί να αναιρέσει έναν από τους πυλώνες της κληρονομιάς του Jimmy Carter.

«Επιβεβαιώνει το απραγματοποίητο όνειρο του Κάρτερ για ευρύτερη ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε ο Alter : «Αν ο Τζίμι Κάρτερ ήταν μόλις λίγα χρόνια νεότερος, θα βρισκόταν στην περιοχή αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να κάνει ειρήνη».

Al Qahera

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ