Ισραηλ: Πολυπληθείς διαδηλώσεις απο πολίτες που ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ, με χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κήρυξη εκλογών, καθώς και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, μέσω κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Απέναντι στους εξοργισμένους διαδηλωτές, βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με τα κανόνια νερού, τα δακρυγόνα και τις βίαιες συγκρούσεις σώμα με σώμα να μετατρέπουν σε πεδία μάχης τις περιοχές των διαδηλώσεων, οδηγώντας σε τραυματισμούς δεκάδων ατόμων, ενώ περισσότεροι από 20 ήταν οι διαμαρτυρόμενοι Ισραηλινοί πολίτες που συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου, απτόητος, διαβεβαίωσε σήμερα πως ακόμη και αν μία ανακωχή την καθυστερήσει, η χερσαία επίθεση στη Ράφα έχει «κλειδώσει». «Η ολοκληρωτική νίκη είναι στο χέρι μας, όχι σε απόσταση μηνών, αλλά σε απόσταση εβδομάδων, όταν θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, τονίζοντας πως η Ράφα -στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν καταφύγει περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι- είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, και με την επίθεση που θα εξαπολύσουν οι IDF, θα νικήσουν τις δυνάμεις της και θα απελευθερώσουν τους ομήρους.

Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, με βάση το προσχέδιο συμφωνίας που έχει γίνει γνωστό, προβλέπεται παύση εχθροπραξιών διάρκειας έξι εβδομάδων και απελευθέρωση αρχικά 40 ομήρων της Χαμάς, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Επίσης, αναδιάταξη των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, άλλα όχι πλήρης αποχώρηση και τερματισμός του πολέμου, όπως ζητούσε η Χαμάς.

Κι ενώ μέσα στην εβδομάδα οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο Κατάρ, με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα της επαπειλούμενης χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα.

Το Ισραήλ συνεχίζει, πάντως, να σφυροκοπά από αέρος τη Ράφα, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να είναι γεμάτα από θύματα, την ώρα που η παλαιστινιακή πλευρά μιλά για δεκάδες νεκρούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από το νέο μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ