Επιχειρηματικό Φόρουμ Αιγύπτου – Τουρκίας για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων στην Αίγυπτο εγκαινίασε χθες ένα αιγυπτο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή διαφόρων εμπορικών επιμελητηρίων με στόχο να συζητηθεί η ενίσχυση της κοινής εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας.

Ο  Άϊμαν αλ Ασρι, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου, δήλωσε ότι η κοινή συνάντηση των αραβικών και τουρκικών επιμελητηρίων έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχει θετικό αντίκτυπο στη στήριξη των οικονομικών σχέσεων και στην αύξηση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και της Τουρκίας, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Youm7.

Ο Αλ Άσρι τόνισε τη σημασία της σημερινής συγκέντρωσης υπό το πρίσμα της αιγυπτιακής πολιτικής ηγεσίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που ενθαρρύνει τις επενδύσεις, τους επενδυτές και τις επενδυτικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στην Αίγυπτο σε όλους τους τομείς, καθώς και υπό το πρίσμα του σταδίου της εξέλιξης που γνώρισε η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Καΐρου είπε ότι οι σημερινές συζητήσεις και συνεδριάσεις ανεβάζουν το επίπεδο των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών υπό το φως των τεράστιων υλικών και ανθρώπινων δυνατοτήτων και πόρων που χαρακτηρίζουν τις αραβικές χώρες και την Τουρκία. Ο αραβικός και ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του επιπέδου της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε μεγαλύτερο επίπεδο.

Με τη σειρά του, ο  Χαλέντ Αμπού αλ Ουάφα, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι οι αραβοτουρκικές σχέσεις σημειώνουν αξιοσημείωτη εξέλιξη, ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, και ότι οι σχέσεις συνεχίζονται και προοδεύουν συνεχώς, και η Τουρκία θεωρείται ουσιαστικός οικονομικός εταίρος για την περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Ahram Gate.

1 269

«Χαλέντ Αμπού αλ Ουάφα: Οι εμπορικές συναλλαγές Αιγύπτου-Τουρκίας θα διπλασιαστούν έντονα την επόμενη περίοδο»

Οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών κατά το έτος 2023 ανήλθαν σε περίπου 5,875 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εξαγωγές αιγυπτιακών εμπορευμάτων προς την Τουρκία σημείωσαν σημαντική αύξηση και κατέγραψαν 2,934 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με περίπου 2,288 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2022, αύξηση κατά 28%, καθιστώντας την Τουρκία τον μεγαλύτερο αποδέκτη αιγυπτιακών εξαγωγών κατά τη διάρκεια του έτους. 2023.

Κάλεσε τα αραβικά επιμελητήρια να εκμεταλλευτούν τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες και την προηγμένη τουρκική βιομηχανική τεχνογνωσία, καθώς και τις διακεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες που πρόσφατα πρόσφερε η Αίγυπτος.

Επεσήμανε ότι οι τουρκικές επενδύσεις είναι από τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις στην Αίγυπτο, καθώς οι τουρκικές εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που συνεισφέρουν στις αιγυπτιακές εξαγωγές, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην αιγυπτιακή αγορά είναι κυρίως στον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των έτοιμων ενδυμάτων , χημικές και βιομηχανίες γυαλιού.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Σάαντα, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Πορτ Σάιντ και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων στην Αίγυπτο, τόνισε ότι η «Αιγυπτο-τουρκική» προσέγγιση θα αυξήσει τις άμεσες επενδύσεις και θα ανοίξει την πόρτα σε επενδυτικές συνεργασίες με μεγάλες οντότητες και εταιρείες που έχουν οικονομική υπόσταση, γεγονός που συμβάλλει στη μεταφορά διακεκριμένης τουρκικής τεχνογνωσίας σε πολλούς τομείς και συμβάλλει στον εντοπισμό πολλών βιομηχανιών στην Αίγυπτο και στη μεταφορά της τουρκικής τεχνολογίας σε πολλούς τομείς στην αιγυπτιακή αγορά.

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο θα δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες άμεσες και έμμεσες ευκαιρίες απασχόλησης, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου και στη δημιουργία οικονομικής ανάκαμψης για την αιγυπτιακή οικονομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Sada El Balad.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ