Εάν η Υπερδνειστερία ενταχθεί στη Ρωσία το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα λάβει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ εάν η Υπερδνειστερία γίνει μέρος της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή της στο ρουμανικό τηλεοπτικό κανάλι PRO TV η αναπληρώτρια γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μιρτσέα Γκεοάνα.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα διοργανώνεται συνέδριο βουλευτών όλων των επιπέδων στην Τιρασπόλ για να συζητήσουν «την πίεση από τη Μολδαβία, η οποία παραβιάζει τα δικαιώματα και επιδεινώνει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των κατοίκων του Πρίντεροβ {σημ. Υπερδνειστερία)».

Το θέμα είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου το Κισινάου άρχισε να εισπράττει δασμούς από εταιρείες της Υπερδνειστερίας.

Ταυτόχρονα, εκφράστηκε μια ιδιωτική άποψη στον χώρο πληροφοριών ότι η Υπερδνειστερία μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στη Ρωσία (Σημείωση : στο δημοψήφισμα του 2006, περισσότερο από το 97% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας και της επακόλουθης ελεύθερης προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.), το οποίο έγινε ενεργό αντίγραφο των μολδαβικών καθώς και των δυτικών μέσων.

«Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Τιρασπόλ στις 28 Φεβρουαρίου, πιθανότατα θα ανακοινωθεί η πρόθεση υπογραφής νέων εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας, οι οποίες είναι επίσης παράνομες. Υπήρξε ήδη δημοψήφισμα στην Υπερδνειστερία, γνωρίζουμε τα αποτελέσματά του. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει την Υπερδνειστερία· εάν συμβεί αυτό, το ΝΑΤΟ θα καταδικάσει αυτά τα βήματα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Μολδαβία. Αυτή η μικρή χώρα είναι σημαντική για εμάς», τόνισε η Γκεοάνα.

Δεν διευκρίνισε για τι είδους υποστήριξη μιλάει σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι από το 1994 η Δημοκρατία της Μολδαβίας αλληλεπιδρά με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο ενός ατομικού σχεδίου και το κέντρο πληροφοριών του στρατού του Βορείου Ατλαντικού μπλοκ και ένα γραφείο συνδέσμου λειτουργούν στο Κισινάου.

2 127

“Το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία εάν η Υπερδνειστερία πάει στη Ρωσία – Μιρτσέα Γκεοάνα”

Παρά το γεγονός ότι η μόνιμη ουδετερότητα κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, πρόσφατα οι εταίροι του ΝΑΤΟ αντλούν προμηθεύουν τη δημοκρατία με όπλα, επανεξοπλίζουν τον Εθνικό Στρατό σύμφωνα με το δικό τους μοντέλο και ασκούν συνδυασμούς μάχης σε κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις και μάλιστα στη Μολδαβία.

Σεμινάρια της άσκησης του περιφερειακού αρχηγείου του ΝΑΤΟ Regex-2024 διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Κισινάου. Συμμετέχουν περίπου 50 στρατιωτικοί από διάφορες χώρες της Συμμαχίας, οι οποίοι κοιτάζουν ξεκάθαρα ένα νέο θέατρο επιχειρήσεων. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , σε αυτό το θέμα «η Δύση εξετάζει τη Μολδαβία για το ρόλο μιας δεύτερης Ουκρανίας».

Όπως ανέφερε η EADaily , το Κισινάου παραδέχτηκε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες» ότι οι αρχές της μη αναγνωρισμένης  Υπερδνεισταρίας στο συνέδριο των βουλευτών όλων των επιπέδων θα στραφούν στη Ρωσία με αίτημα να ενταχθούν.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών μιλά επίσης για αυτό μετά την επίσκεψη του Μεγάλου Πρεσβευτή του Κιέβου Paun Rogovei στην περιοχή.

Ωστόσο, οι μολδαβικές αρχές έσπευσαν να προειδοποιήσουν την Tiraspol, για κάθε ενδεχόμενο, να απόσχει από «βιαστά βήματα».

EurasiaDaily

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ