Επείγουσα συνάντηση απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον ηγέτη της Υπερδνειστερίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ έστειλαν επειγόντως έναν διπλωμάτη, τον Κρίστοφερ Σμιθ, για να συνομιλήσει με τον ηγέτη της περιοχής της Υπερδνειστερίας, ο οποίος λέγεται ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, είχε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον ηγέτη της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι.

***

Ο Κρίστοφερ Σμιθ (Christopher Smith) είναι Βοηθός Γραμματέας για θέματα Ανατολικής Ευρώπης, Πολιτικής και Περιφερειακών Υποθέσεων στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο διπλωμάτης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την επανένταξη Όλεγκ Σερεμπριάν στο Κισινάου και με τον ηγέτη της περιοχής της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι – στην Τιρασπόλ.

Οι συζητήσεις μεταξύ Κρίστοφερ Σμιθ  και Όλεγκ Σερεμπριάν επικεντρώθηκαν κυρίως στις εξελίξεις στην περίπτωση της Υπερδνειστερίας.

Στις συζητήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις ενέργειες του Κισινάου για οικονομική και κοινωνική επανένταξη της περιοχής της Υπερδνειστερίας στους ενιαίους εθνικούς χώρους, αναφέροντας επίσης τις νέες διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα που υποχρεώνουν τις εταιρείες στην αριστερή πλευρά του Δνείστερου να πληρώσουν τις σχετικές πληρωμές για την εισαγωγή αγαθών.

Ο Σερεμπριάν δήλωσε ότι η εφαρμογή της τελωνειακής-οικονομικής νομοθεσίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας «διεγείρει την είσοδο σε πλήρη νομιμότητα της δραστηριότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην περιοχή».

***

Σήμερα ο Κρίστοφερ Σμιθ ταξίδεψε στην Τιρασπόλ, όπου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της περιοχής της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της περιοχής  Βιτάλιι Ιγκνατίεφ.

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η Τιρασπόλ, ο Βαντίμ Κρασνοσέλσκι τόνισε τη σημασία του διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως παρατηρητής στη μορφή «5+2» των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της διαφοράς στην Υπερδνειστερία.

«Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Υπερδνειστερίας στις αρχές της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας. Τόνισε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικές είναι οι θέσεις των μερών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα μολδαβικά media:

«Ένα ζοφερό σενάριο εξαπλώνεται: η μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία εικάζεται ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη Ρωσία στις 28 Φεβρουαρίου και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την αμέσως επόμενη μέρα – στις 29 Φεβρουαρίου – στην ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει έγκριση. Οι συνέπειες τέτοιων γεγονότων δεν είναι δύσκολο να τις φανταστούμε. Αλλά όλα αυτά παραμένουν φήμες: τι συμβαίνει με αυτούς, πραγματικά ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται εξαιρετικά απίθανο».

2 129

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ