Τα αθέατα πυροβολεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κακιά Σκάλα και στους Αγίους Θεοδώρους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τη μοναδική δίοδο προς Πελοπόννησο…

Από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων μέχρι το ανατολικό όριο της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή Στίκας Μεγάρων, υπάρχουν πυροβολεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αθέατα για τους ταξιδιώτες που περνούν από την Εθνική Οδό.

Εγκαταλειμμένα, κατασκευασμένα από τους Γερμανούς, πυροβολεία ή ερείπια αυτών υπάρχουν ένα μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων και της Κινέτας, άλλο ένα μεταξύ της Κινέτας και του δυτικού ορίου της Κακιάς Σκάλας και πέντε στην Κακιά Σκάλα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το δεύτερο τούνελ της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθήνας….

keimeno pyrovoleia1

Τα ερείπια του πρώτου βρίσκονται μεταξύ της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Αθήνας και της παλαιάς γραμμής του τρένου, σε απόσταση 4,43 χιλιομέτρων από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων….

keimeno pyrovoleia2

Από το δεύτερο, που βρισκόταν δίπλα στην παλιά εθνική, σε απόσταση 7,14 χιλιόμετρα μετά το προηγούμενο, ακολουθώντας τη διαδρομή από Αγίους Θεοδώρους προς Αθήνα, δεν βρέθηκε ούτε πυροβολείο ούτε ερείπια αυτού. Πιθανώς καταστράφηκε λόγω των έργων διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής του προαστιακού τρένου, η οποία περνάει από το σημείο….

keimeno pyrovoleia3

Τα τελευταία, στην Κακιά Σκάλα, βρίσκονται κοντά σε όρμους με απόκρημνες ακτές στις οποίες είναι ακροβολισμένα. Είναι συγκεντρωμένα σε μια απόσταση 880 μέτρων μεταξύ της παλαιάς γραμμής του τρένου και της παλιάς εθνικής οδού.

Φτιάχτηκαν για να προστατεύουν το μοναδικό τότε δρόμο προς την Πελοπόννησο και την παλιά γραμμή του τρένου.

[24grammata.com/]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ