Όπως το βρετανικό Brexit: Το Τέξας εγκαινιάζει το «Texit» για να αποσχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα νέο κίνημα για την ανεξαρτησία της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας με την ονομασία «Texit», το οποίο πήρε το όνομά του από το βρετανικό σχέδιο εξόδου για το Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ιδέα απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα και πυροδότησε μεγάλη διαμάχη, ειδικά με τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολιτείας για… τη συνοριακή κρίση και την εισροή μεταναστών καθώς οι Τεξανοί ζητούν λαϊκό δημοψήφισμα με στόχο να αποκοπούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως γράφει το δίκτυο Al Qahera της Αιγύπτου.

Το Τέξας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών από άποψη πληθυσμού, με πληθυσμό περίπου 30,03 εκατομμύρια άτομα. Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία από άποψη έκτασης στη χώρα, καθιστώντας την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ των πολιτειών.

Η οικονομία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τα χημικά. Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και σύμφωνα με τον ιστότοπο στατιστικών στοιχείων Statista, το πραγματικό ΑΕΠ της πολιτείας έφτασε τα 1,88 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και φιλοξενεί επίσης πολλά μεγάλα πανεπιστήμια.

Επιθυμία για μεγαλύτερες εξουσίες στην αυτοδιοίκηση

Το κίνημα που ζητά την απόσχιση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνει μεγάλη προσοχή, καθώς ο Ντάνιελ Μίλερ θεωρείται το πραγματικό πρόσωπο του σύγχρονου εθνικιστικού κινήματος του Τέξας, με το παρατσούκλι «Texit», και σύμφωνα με τον ιστότοπο Business Insider, ζήτησε απόσχιση με ειρηνικά μέσα, αποδίδοντας τον λόγο πίσω από την εκστρατεία στην απογοήτευση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στην επιθυμία για μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση.

Η συνοριακή κρίση τάραξε τα στάσιμα νερά του αποσχιστικού κινήματος

2 137

Αν και η ιδέα της σύγχρονης απόσχισης του Τέξας υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το νέο κίνημα έχει κερδίσει αυξανόμενη προσοχή επειδή η πολιτεία βρέθηκε στο επίκεντρο πολλαπλών πολιτικών καταιγίδων, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν η αντιπαράθεση στα νότια σύνορα μεταξύ πολιτείας και ομοσπονδιακών αρχών για τη μετανάστευση, όταν το κράτος εμπόδισε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να κόψουν συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν κατά μήκος των συνόρων ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τους μετανάστες.

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Οι αποσχιστές πιστεύουν, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time, ότι το πρώτο βήμα για να γίνει ανεξάρτητο το Τέξας θα ήταν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε όλη την πολιτεία και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μίλερ και άλλοι υποστηρικτές της απόσχισης υπέβαλαν αίτηση με περισσότερες από 170.000 υπογραφές στο γραφείο του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, καλώντας τον κυβερνήτη να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας του Τέξας για να ψηφίσει για την ανεξαρτησία.

Οι Τεξανοί, λέει ο Μίλερ, βλέπουν τους εαυτούς τους να στερούνται ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματά τους λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος που έχει διαλυθεί οριστικά, σημειώνοντας ότι ο λαός του Τέξας πρέπει να λάβει την απόφασή του μέσω δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι εάν το Τέξας αποχωρήσει, θα ψηφίσει μια νέα μορφή διακυβέρνησης που θα διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πράγματα όπως το εμπόριο και η αμοιβαία άμυνα.

Αντίπαλοι της απόσχισης

3 32

Το Τέξας είναι μια σημαντική βιομηχανική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών

Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες, όπως λέει ο αμερικανικός ιστότοπος, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για οποιαδήποτε πολιτεία να αποσχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι αν και το κίνημα ανεξαρτησίας μπορεί να είναι δυνατό, δεν είναι ρεαλιστικό και δεν έχει μεγάλη υποστήριξη από τους πολίτες του Τέξας, αναφέροντας την υπόθεση Texas v. White Supreme Court του 1869, η απόφαση του οποίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολιτείες δεν μπορούσαν να φύγουν μονομερώς, θεωρώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες μια «άφθαρτη ένωση».

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν επίσης ότι μια μεγάλη διαταραχή όπως η διακήρυξη ανεξαρτησίας θα απειλούσε την επιτυχία της πολιτείας να συνεχίσει ως οικονομική δύναμη, τονίζοντας ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες απόσχισης απέτυχαν λόγω της έλλειψης υποστήριξης από την επιχειρηματική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι η οικονομία του Τέξας βασίζεται κυρίως σε σχέσεις εκτός του κράτους και ότι οτιδήποτε εμποδίζει αυτό θα είναι απλώς «κακό για τις επιχειρήσεις».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ